Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunals medlemmar i frontlinjen – ge dem matchande villkor!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I dessa tider blir det tydligt hur viktiga Kommunals medlemmar är för att samhället ska fungera. När vi kämpar mot vår gemensamma fiende – Covid-19 är det medlemmarna i Kommunal som står i frontlinjen. Debatten om deras villkor får nu den uppmärksamhet som den förtjänar att ha varje dag, året runt.

I skrivande stund gör undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, busschaufförer, lokalvårdare, vaktmästare och många fler av de samhällsviktiga yrken som Kommunal organiserar sitt yttersta för att ta oss igenom krisen. Det är yrkesgrupper som larmat om brister och ohållbara villkor såsom låga löner, underbemanning och otrygga anställningar.

Deras insatser applåderas nu från balkonger och torg över hela världen och de är värda varje handklapp. Trots det allvarliga läget fortsätter de ta hand om våra barn, äldre och sjuka. De vet att utan dem kommer hela samhället stanna av och de gör allt i sin makt för att Sverige inte ska kollapsa. Kommunals medlemmar skjuter också upp avtalsförhandlingarna om sina egna villkor och löner för att ta ansvar för vårt gemensamma samhälle. Men det ska inte krävas en pandemi för att deras livsviktiga arbetsinsatser hamnar i fokus. Låt oss komma ihåg det.

Det som krävs är verkliga förbättringar av villkoren. Det är en nödvändighet om vi ska ha en fungerande välfärd i framtiden. Det här hoppas vi att politiker och arbetsgivare nationellt och i Skara kommer ihåg. I höst återupptas avtalsrörelsen och då finns alla möjligheter att förändra villkoren. Vi välkomnar de satsningar som görs för att säkra kommuner och regioners ekonomiska förutsättningar i krisen. Men på lång sikt behövs ytterligare resurser för att göra yrkena mer attraktiva. Högre löner. Höjd bemanning. Trygga anställningar. Arbetstider som går att kombinera med resten av livet.

Det är bara med dessa åtgärder vi kan bygga ett samhälle som kan ge trygghet och service åt en växande och åldrande befolkning men som också kan klara av kriser som ett coronavirus.

Christina Emanuelsson, ordförande för Kommunal Skara/Götene

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel