Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal Skara-Götene: ”Våra medlemmar får inte den skyddsutrustning de behöver ”

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

”Byråkrati, prestige eller besparingar kommer inte hjälpa oss att bekämpa coronaviruset. Det kommer att krävas trygga och säkra välfärdsarbetare som får alla de nödvändiga resurser de behöver.” Det skriver huvudskyddsombud och företrädare för fackförbundet Kommunal i en insändare och efterlyser mer och bättre skyddsutrustning för omsorgspersonalen i Skara kommun.

Otaliga är just nu de insändare och rapporter från vård och omsorgspersonal runt om i hela landet som handlar om avsaknaden av nödvändig skyddsutrustning och rädsla för vår gemensamma fiende covid-19. Rädslorna handlar dels om att själv bli allvarligt sjuk, men också om att smitta de personer som man har omsorg om och som i hög grad tillhör riskgrupper, såsom äldre eller personer med annan bakomliggande sjukdom.

Kommunal är välfärdens största fackförbund. Vi organiserar över 500 000 medlemmar och merparten av dem jobbar inom sektor vård och omsorg. De senaste veckorna har allt vårt fokus legat på att stötta och hjälpa medlemmar med att hantera de utmaningar som coronaviruset ställer dem inför. När stora delar av vårt samhälle stannar av och stänger in sig så måste välfärdsproffsen fortsätta sitt viktiga arbete med att vårda och rädda liv. Det minsta de kan begära just nu är få den skyddsutrustning som krävs för att de ska känna sig säkra och trygga och för att vi ska klara av den här krisen utan att riskera liv och hälsa i onödan.

Men enligt de enkäter till skyddsombud som Kommunal gör varje vecka så får medlemmarna i Kommunal inte den skyddsutrustning de behöver för att skydda sig själva och omsorgstagarna från smitta. Värst är det inom äldreomsorgen där också oron är stor över tillgången på skyddsutrustning. Att äldreomsorgen nu klarar av att hantera riskerna och minska smittspridningen är förutsättningen för att även sjukvården ska klara av coronaviruset. Menar vi allvar med vårt smittskyddsarbete så måste de anställda ha tillgång till rätt skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket har tidigare gjort bedömningen att andningsskydd och visir ska användas vid patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad covid-19, men att varje situation ska riskbedömas för att veta vilka skydd som ska användas.

Kommunal anser att godkända andningsskydd är nödvändigt för att personalen ska kunna utföra sina viktiga arbeten på ett tryggt och säkert sätt vid misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta. Den synen hoppas vi att vi delar med arbetsgivaren i Skara kommun. God samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare på varje arbetsplats är grunden för ett gott arbetsmiljöarbete. Men vi drar oss inte för att lägga skyddsstopp där vi anser att arbetsgivaren inte lyssnar på skyddsombudens krav och där skyddsutrustningen är undermålig. Det innebär att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset.

Det är Kommunals medlemmar som står i frontlinjen för att ta oss igenom denna kris. Det är de som utsätter sig själva och andra för risker varje gång de går till jobbet. Byråkrati, prestige eller besparingar kommer inte hjälpa oss att bekämpa coronaviruset. Det kommer att krävas trygga och säkra välfärdsarbetare som får alla de nödvändiga resurser de behöver.

Irene Johansson, huvudskyddsombud äldreomsorg/hemvård, Skara

Annelei Svensson, huvudskyddsombud särskilt boende, Skara

Annelie Möller, huvudskyddsombud personlig assistans, Skara

Magdalena Mashkovska, arbetsmiljösamordnare Kommunal Skara-Götene

Christina Emanuelsson, ordförande Kommunal Skara-Götene

Jenni Moverare, ordförande Kommunal Vänerväst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel