Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal: Ensam är inte stark vid förhandlingsbordet!

Det är viktigt att vara med i sin fackförening, menar insändarskribenterna från Kommunal. När samhället förändras så som det gjort det senaste halvåret är fackmedlemskapet viktigare än någonsin för att vara trygg.

Ensam är stark sa man förr. Nu vet vi bättre. Både på jobbet och i livet i stort är vi starkare tillsammans. Inte minst när det kommer till att förhandla om villkoren på jobbet. Nu i höst tar Kommunal upp förhandlingarna med din arbetsgivare om våra kollektivavtal. Kanske vill du ha bättre villkor på jobbet? Om inte, då kan du sluta läsa nu.

Du fortsätter läsa, bra beslut! Hur starka vi är vid förhandlingsbordet och vilka av våra krav vi lyckas få igenom handlar i grund och botten om hur många vi är som är medlemmar i facket. Så det bästa du kan göra för att förbättra dina villkor är att se till att du och dina kollegor är medlemmar i facket.

Men jag får väl ta del av löneökningar och förbättringar ändå, kanske du tänker? Sant, men förmodligen hade dessa blivit ännu bättre om du valt att vara medlem och bidra till vår gemensamma styrka.

Men vad regleras i kollektivavtalet tänker du kanske? Jag har väl lagstadgad rätt till vissa saker? Kollektivavtalet kan bäst beskrivas som ett golv. Arbetsgivaren kan såklart också välja att ge dig mer. Men kollektivavtalet garanterar dig och de andra anställda att villkoren inte blir sämre än vad som står i avtalet. Låt oss ta ett exempel. Har du fler än de 25 lagstadgade semesterdagarna? Det kan du tacka dig själv och dina arbetskamraters fackliga medlemskap för.

Och lönen då? Det finns väl ändå en lagstadgad minimilön tänker du kanske? Svaret är nej. Lägstalönen inom ett avtalsområde bestäms också i kollektivavtalet. Men OB-ersättningen, den är väl ändå förutbestämd? Nej, inte heller här finns det någon rättighet för dig som jobbar. Allt detta har din fackförening förhandlat med arbetsgivaren från år till år ända sedan det första kollektivavtalet såg dagens ljus i början av 1900-talet.

I år har vissa arbetsgivare sagt att de lägger ett bud på noll kronor. Noll kronor mer i plånboken för dig som arbetar alltså. Men Kommunal är redo att förhandla. Mer än någonsin. För är det något som blivit tydligt under denna märkliga vår så är det hur mycket resten av samhället beror på oss i Kommunal. Utan oss stannar Sverige – bokstavligt.

Så det smartaste du kan göra idag är att bli medlem – ta steget och gör både dig själv och dina kollegor en stor tjänst. Tycker du det är för dyrt? Tänker du så när det gäller hemförsäkringen också? Ingen vill stå på bar backe den dagen olyckan är framme i hemmet eller på fritiden. Men saker sker också i arbetslivet.

Att vara med i facket är din bästa försäkring för bättre villkor och möjligheten att påverka. Men också en försäkring att du inte står ensam om du råkar ut för diskriminering, ogiltiga uppsägningar, kränkande särbehandling eller outbetalda ersättningar.

När världen och samhället förändras så som vi sett under det senaste halvåret är det tryggt att veta att du inte står ensam. Så se till att du och dina kollegor är medlemmar. Det är det bästa sättet att försäkra dig om att nollbudet inte blir verklighet i höst. 

Christina Emanuelsson, ordförande Kommunal Skara-Götene

Jenni Strand, ordförande Kommunal Vänerväst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel