Tävlingen arrangeras av Arch Daily, en internationell plattform för arkitekter. I år är det nionde gången som byggnader i 15 olika kategorier prisas. Ett av projekten som har chansen är Kata gård i Varnhem.

Det är ganska roligt att vi har platsat i den kretsen, det får man vara ödmjuk och tacksam för. Vi får se vad som händer, det är stor konkurrens, säger Magnus Silfverhielm på Stockholmsbaserade AIX arkitekter.

Han har arbetat med projektet i Varnhem under en längre tid. Där skapade han en 12 meter bred, 19 meter lång och 12 meter hög överbyggnad i trä som täcker ruinen av den kyrka som en gång tronade på kullen precis öster om Varnhems klosterkyrka. Förebilden för formen är ett gammalt kyrkotak.

Jag hade funderat på ekumenik - att man kommer överens mellan religioner och trosinriktningar - och var berörd av den arabiska våren och det som hände i Kairo och så pratade jag med ärkebiskopen Anders Wejryd. Han berättade om profeten Abraham, som var en ledare för kristna, judar och muslimer.

Detta inspirerade Magnus Silfverhielm att skapa en treenighet i form av en liksidig triangel. Den finns nu representerad i sidorna i överbyggnaden i Varnhem.

Man kan använda religion för att ha ihjäl varandra, men människan har också levt i endräkt mellan religioner och med hög respekt. Nu är Kata gård inte någon kyrka, men ett andligt rum som berättar en historia. Nu finns Kata där och det är så underbart. Det är roligt i vår tid att en kvinnas gärning och verk lyfts fram, en ledare som redan på den tiden som fick ta ansvar och mötte denna kristendom.

Kata gård, som förra året, är en av 30 nominerade projekt i kategorin religiös arkitektur. Det är också den enda svenska tävlande i den gruppen.

De nominerade är fina byggnader och det känns trevligt vara med det i sällskapet. Det ger alltid lite stjärnglans att räknas till, det är en merit för kontoret och för mig personligt. Det är också trevligt för beställaren i Skaraborg. Syftet var ju att stärka besöksmålet i Varnhem. Regionen och Västergötlands turistråd tog tag i det och gav oss resurser att iscensätta denna enorma skatt. Det tycker jag var roligt, säger Magnus Silfverhielm.

På Arch Daily kan . Där finns en närmare presentation av alla deltagande projekt.