Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraftsmotstånd mer dödligt än tekniken

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Var ska uranet som ska driva kärnkraften hämtas från? Vad gör vi med avfallet? Det är frågor som insändarskribenten vill få svar på.

Läser med viss förvåning Gustav Junttis krönika under ovanstående rubrik. Hela krönikan är en lovsång till den fantastiska kärnkraften och visionerna om en ännu säkrare framtid med billig elenergi är det ingen hejd på! Särskilt intressant var tanken att ställa reaktorerna på havsbotten!

Vad jag saknar är en redogörelse över bränslecykeln. Det står inte ett ord i krönikan om var uranet ska brytas. Inte heller något om hur utbränt avfall ska kunna förvaras avskilt från mänsklig kontakt i tusentals år!

Energin som alstras i en kärnreaktor kommer från tunga atomkärnor som sönderfaller. Idag används uran. Det har vi gott om här. Uranbrytningen ger enorma skador på vår natur, är därför motståndare till brytning. Men jag kan inte anse det rätt att förstöra andras miljö, när jag inte vill förstöra min egen. Uran används endast i kärnvapen och för att koka vatten i våra reaktorer. Inget nödvändigt alls! Som en logisk följd är jag motståndare till kärnkraften.

Bertil Wallgren

Floby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel