Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Kettil: S-märkta lögner och smutskastning är det sista en pressad partiledare vill tala om

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Under torsdagens blixtvisit på Hoppets torg i Jönköping lär statsministern vilja fokusera på högre pensioner, en extra ”föräldravecka”, kortare vårdköer och fler bostäder till unga. S-märkta lögner och smutskastning mot motståndarna är det sista en pressad partiledare vill tala om.

Det är visserligen en något mindre pressad Stefan Löfven som för andra gången under valrörelsen tar plats på en scen i Jönköpingstrakten. Förra gången det inträffade, i Mullsjö på nationaldagen den 6 juni, tyngdes han av en rad nedåtgående opinionsmätningar, varav flera beskrevs som historiskt låga och hamnade under 25 procent. Han poängterade att han besökte Mullsjö som Sveriges statsminister och inte främst som Socialdemokraternas partiordförande. Hans framträdande var också relativt fritt från partipolitiska kampanjinslag. Då talade han om demokrati, allas lika värde och att Mullsjö är en del av det vackra Sverige som han älskar.

Det var säkert uppskattat av nationaldagsfirare som var ute efter en mysig stund kryddad med kändisflärd, men inte mycket matnyttigt för den politiskt intresserade.

Den senare kategorin lär dock få sitt på torsdag. Då väntar partipolitik in i kaklet, för att använda konkurrenten Ulf Kristerssons (M) uttryck. Och vi kan vänta oss en annan Stefan Löfven som talar inför Jönköpingsborna på Hoppets torg, och därefter stannar till även i Tranås. Med tio dagar till valet är partiledarnas scheman fullspäckade av utfrågningar, debatter och dörrknackningar. Dagens format, att få tala ostört i 20 minuter, passar Stefan Löfven som sällan gör bra ifrån sig i snabba debatter med meningsmotståndare.

För, sociala medier och utfrågningar i radio och tv i all ära, det har trots allt betydelse att vistas ute bland folk. Det betonade också Ilan De Basso, Socialdemokraterna i Jönköpings ordförande, nyligen i ledarsidans intervjuserie inför valet. Ju mer de finns där folk rör sig, desto högre blir valresultatet i just de områdena, förklarade han.

Historiskt sett är det en sanning med modifikation. Visserligen har landets största parti många valarbetare att skicka ut för att knacka dörr, men Socialdemokraterna på riksplanet brukar halka efter under valspurten. Bara en gång sedan 1968 har partiet ökat tiden före ett riksdagsval. Det var 2010, och då var ökningen 0,1 procentenheter. Nu är sannolikheten däremot större att partiet överträffar de låga förväntningarna. Med ett väljarstöd runt 25 procent, och med MP tryggt över fyraprocentsspärren efter sommartorkans klimatfokus, lär många väljare anse att Socialdemokraterna behöver alla röster de kan få.

Att läget ser något ljusare ut än under försommaren betyder inte att Löfven kan slappna av på torsdag. Tvärtom borde han vara på hugget, väl medveten om hur knepig regeringsbildningen kommer att bli. För trots att de rödgröna ser ut att bli störst av de numera tre blocken, kan det mycket väl bli Ulf Kristersson som kammar hem statsministerposten. Med Sveriges negativa parlamentarism måste en blivande statsminister inte röstas fram av mer än hälften av riksdagsledamöterna, men hon eller han kan heller inte få en majoritet som aktivt röstar emot.

Eftersom varken SD eller Allianspartierna vill ge S-ledaren fortsatt mandat att styra landet, måste Löfven se till att S blir så stort att det framstår som det naturliga regeringsalternativet. Hittills verkar taktiken vara att köra på den folkliga linjen och äta varmkorv både i reklamfilmer och vid offentliga framträdanden, och genom att fråga bilbrännare "vad fan" de håller på med. Svordomar blir han nog uppmanad av valstrategerna att hålla sig ifrån just i Jönköping där kyrkorna har en stark ställning.

Skandaler är ett annat område partierna gör allt för att undvika i valtider. Men i tisdags sipprade ändå ett pinsamt snedsteg fram, när det blev känt att en socialdemokratisk Facebooksida på arabiska har spridit felaktig information om SD och M, och uppmanat följarna att i stället rösta på S. Partiet har tagit avstånd från personen som ansvarade för sidan, händelsen kommer att polisanmälas, och personen kandiderar inte längre till kommunvalet i Sävsjö. På onsdagen blev det känt att ytterligare en socialdemokrat, en fullmäktigeledamot i västra Sverige, har spridit dessa och andra falska uppgifter.

Krishanteringen får godkänt, men det får inte det återkommande fulspelet i valrörelsen. Det ska visserligen poängteras att S inte är det första och enda parti som har slirat med sanningen under en valrörelse, men för den som har satt sig på moraliskt höga hästar blir fallet mer smärtsamt. Väljarna minns förhoppningsvis S-trogna LO:s valfilm från i våras, där fackförbundet bland annat påstod att Moderaterna vill sänka vanligt folks löner. Med den fadäsen i backspegeln måste Facebooklögnen vara extra obekväm.

På nationaldagen frågade jag statsministern vilket råd han gav till sina socialdemokratiska valarbetare som inte visste hur de skulle förklara partiets tvetydiga utspel i migrationsfrågan, med å ena sidan gymnasielag för ensamkommande, och å andra sidan tuffare tag och minskad asylinvandring. Nu blir det intressant att höra hans förklaring till smutskastning från det egna partiet.