Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgransplundring på museet

Nu på söndag 13 januari är det tjugondag Knut och då ska julen ut, enligt traditionen. På Västergötlands museum hålls traditionens fana högt och samma dag spelas det därför upp till klassisk ringdans och raska fötter hoppas dansa tripp, tripp, tripp.

Traditionen att dansa ut julen kommer från Norden och den har stått sig väl utan större förändringar sedan dess ursprung i slutet av 1800-talet. Under 1900-talet började tjugondag Knut att förknippas med barn och godis. Julgransplundringar var vanligast under efterkrigstiden.

Traditionen har sitt ursprung i att man hängde bland annat äpplen i granen. Man plundrade alltså granen på godsaker. Ett annat ord för julgransplundring här i våra trakter är julgransröste.

På Västergötlands museum hålls traditionen vid liv tillsammans med Axevalla Folkdansgille och Skara Gille. Alla barn bjuds på korv och något gott att ta med hem.