Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnny Hagberg föreläste vid Skara senioruniversitet

75-talet förväntansfulla seniorer bänkade sig i Missionskyrkan i torsdags eftermiddag för att lyssna till kyrkoherden emeritus, teologie hedersdoktorn och Skarabon Johnny Hagberg som föreläste om biskop Jesper Swedberg och hans boktryckarverksamhet i Skara.

Jesper Swedberg föddes på Sveders gård nära Falun 1653 och avled 1753 på Brunsbo biskopsgård. Han är Skara stifts kanske märkligaste och duktigaste biskop genom tiderna.

Swedberg var en av den karolinska tidens främsta personligheter och förutom att vara framstående biskop under 33 år startade han upp en boktryckarverksamhet i Skara. Under sin tid i Skara gav Jesper Swedberg ut mer är 30 böcker i olika ämnen. Ett av hans främsta verk, Swensk Ordabok, fick han däremot aldrig se utgiven. Den trycktes och gavs ut först 2009 av föreningen för Västgötalitteratur.

Åren 1727-1728 gav Swedberg ut en bibel i Skara med den nya stavningen. Det bestämdes av överheten att den inte fick ges ut. Böckerna skickades till Amerika istället. Idag finns det endast fem exemplar av Skarabibeln i vårt land.

Sista boken blev America illuminata som beskriver den svenska kolonin och församlingen kring Delaware. Swedberg var "Skaras och Amerikas biskop".

I nuvarande psalmbok finns 16 psalmer skrivna av Swedberg. Den mest kända psalmen är Herre, signe du och råde (psalm nr 77).

Jesper Swedberg ligger begravd i Varnhems klosterkyrka.

Många var frågorna och det framfördes flera tack för det uppskattade föredraget från den engagerade publiken.

Föreläsningarna sker i samarbete med folkuniversitetet.