Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johannas berättelse en säljande idé som nådde ända fram

Många äro kallade, få blir utvalda. Årets UF-företag bland många aspiranter på mässan i Arena Skövde blev Min hjälte UF från De La Gardiegymnasiet i Lidköping.

UF-mässan är numera en väl etablerad institution. Till årets mässa i Skaraborg, som den här gången hölls i Arena Skövde, hade runt 160 företag från områdets gymnasieskolor anmält sig.

Under två dagar var det följaktligen full fart i Arenan. Sett till antalet besökare blev det också rekord, då 4 600 personer passade på att gästa arrangemanget för att ta del av de driftiga elevernas olika affärsidéer och även köpa in valfria produkter och tjänster bland allt som bjöds.

På fredagen var det också dags för den stora finalen då vinnarna i inte mindre än elva kategorier skulle koras. Efter att tio kategorier hade avverkats var det till sist dags för själva huvudklassen, där Årets företag skulle utses.

Sex företag var nominerade bland vilka de tre främsta fick en inbördes placering. Trea blev Refreshed från Katedralskolan i Skara medan Bike Lock från De La Gardieskolan tog andraplatsen. De kunde dock inte matcha slutsegraren, som blev redan nämnda Min Hjälte, där Johanna Mignander var ensam ansvarig.

Hennes affärsidé är kort sagt en bok som hon själv skrivit och som handlar om hur det är att ha en förälder utsänd på en militär mission någonstans i världen.

Berättelsen bygger på Johannas egna erfarenheter och efter att ha skrivit den har hon ombesörjt allt som har med produktionen att göra, från kontakt med illustratör till att den kommit ut från tryckeriet.

Om boken, som även blev blev belönad med förstapriser i kategorierna Årets samhällsentreprenör och Årets vara, sa Johanna bland annat:

– Ambitionen med boken var att jag vill skapa ett stöd till alla som har hjältar som är ute och gör internationella insatser. Jag är jättenöjd med hur produkten blev till slut och med recensionerna jag fått.

Hon kunde också intyga att det inte är en promenad i parken att bedriva ett UF-företag.

– Jag har lagt ner betydligt mer än 100 timmar på det här, konstaterar Johanna.

Segerföretaget kom således från De La Gardiegymnasiet, som hade fler framgångsrika företag med på mässan.

Segrade gjorde även Bike Lock och Green Garden, som tog hem priserna i Årets innovation samt Årets hållbara företag. Bike Lock var dessutom nominerat till flera klasser och blev även tvåa efter Min Hjälte i klassen Årets företag och tvåa i klassen Årets samhällsentreprenör.

Ett annat företag som hade framgång i flera kategorier var Refreshed UF från Katedralskolan i Skara, som kammade hem titeln i Årets monter samt att företagets Matilda Lidberg vann kategorin Årets säljare. Dessutom blev man trea i Årets företag och tog andraplatser i Årets hållbara företag och Årets vara.

Ållebergsgymnasiet i Falköping kunde i sin tur glädja sig åt segrar för IND Studios i Årets kooperativa företag, Silver Dekor i Årets grafiska profil samt Kitchen Design i Årets Hantverkare medan Gymnasium Skövde Västerhöjd tog hem segern i kategorin Årets tjänst genom Game Room UF.

Med årets mässa precis avslutad sammanfattas den av projektledaren Erik Sand med några väl valda ord.

– Det har varit en kanonmässa, hur bra som helst. Det är alltid väldigt roligt och i år har det varit många besökare båda dagarna och dessutom en väldigt hög nivån på företagen. Det blir bara bättre år för år, konstaterar Erik.

Ombedd att försöka förklara varför lyfter han fram UF-lärarnas roll i sammanhanget.

– De blir allt mer bekväma i sin roll och är bättre på att pusha eleverna när det behövs och klarar av att förmedla entreprenörsskänslan så att eleverna vågar ge sig in i det, säger Erik Sand.