Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna firade Jolo-priset med lunch hos föräldrarna i Lerdala

Johanna Frändén, uppvuxen i Lerdala, får 2020 års Jolo-pris. ”En gränsöverskridare med rötter i samma berättande journalistik som Jolo", skriver juryn i sin motivering. Det har varit en lång och intressant resa från Lerdala till London, Barcelona, Rom och Paris.

Priset är på 10 000 kronor och ges till journalister och författare som med framgång verkar i journalisten Jan Olof “Jolo” Olssons anda. han levde 1920–74 och var anställd på Dagens Nyheter från 1945. Han skrev även ett fyrtiotal böcker och tv-serien ”Någonstans i Sverige”.

Nu tilldelas alltså priset frilansjournalisten Johanna Frändén, som i dag är stationerad i Paris.

– Det känns väldigt roligt och hedrande. Mest är jag glad över att ha vunnit ett pris, som inte handlar om sportjournalistik utan att det är ett bredare journalistiskt pris, säger Johanna till tidningen.

Du rör dig journalistiskt över flera genrer.

– Ja, och det är roligt att juryn uppmärksammat detta, jag ser det som ett erkännande, fortsätter Johanna.

Hur ska du fira detta?

– Jag ska just på ett tåg som går från Skövde till Göteborg, där det ska bli lite festligheter i kväll. Men jag har redan fått lunch hos mina föräldrar i Lerdala, så av en ren slump blev det lite firande på hemmaplan, berättar frilansjournalisten.

På måndag ska hon dock åka tillbaka till Paris boulevarder igen.

Juryn anger följande motivering för Jolo-priset;

”En gränsöverskridare med rötter i samma berättande journalistik som Jolo. Från Lerdala till London, Barcelona, Rom och Paris bevakar hon sport, samhälle och politik. Johanna Frändén använder den litterära journalistikens traditionella redskap – stilistisk precision, bildning och iakttagelseförmåga – i den modernaste medievärlden med tv, press, blogg och twitter. Som krönikör i Aftonbladet är hon befriande mänsklig och nyanserad, som reporter är hon sakkunnig och klar”.