Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy mitt i brändernas centrum – "har bekanta vars hus brunnit ner"

Han kan se bränderna från sin balkong och känna röklukten. Trots det är Jimmy Ahlander, Skövdebo som bor i elddrabbade Kalifornien, inte orolig. – Men jag jag har bekanta vars hus brunnit ner, och det påverkar hela samhället här, berättar han för tidningen.

Världen följer bränderna i Kalifornien, som fått sådan omfattning att de syns tydligt till och med från rymden. Rymdorganisationen NASA har publicerat bilder över förödelsen. Mer än 7 100 hem och andra byggnader har förstörts sedan branden började

Dödssiffran i skrivande stund uppges till 48 människor, totalt har över en kvarts miljon tvingats fly från bränderna. Branden, som härjar nordväst om mångmiljonstaden Los Angeles, har förstört ett stort antal byggnader i exklusiva Malibu, däribland artisterna Neil Youngs och Miley Cyrus respektive hus vilket bidragit till den mediala uppmärksamheten.

USA:s president Donald Trump har utropat katastroftillstånd i Kalifornien och beslutat skicka federalt bistånd till delstaten.

Mitt i händelsernas centrum finns filmskaparen Jimmy Ahlander från Skövde. Jimmy bor i staden Venice, cirka två mil från infernots öga, han och familjen kan se branden och röken från hemmet.

– Beroende på hur vinden ligger känner vi av röklukten, och vi har ett täcke av aska på tomten och balkongen.

Men trots det förbereder han sig inte för evakuering eller verkar ens orolig, trots närheten.

– Vi är inte direkt hotade av elden, det finns inte så mycket vegetation här, inget för elden att sprida sig i.

Men visst påverkas han. En bekants hus har totalförstörts av lågorna, och över Venice flyger hela tiden helikoptrar och flygplan, för att hämta vatten från havet som ska flygbombas över lågorna.

– Alla här känner någon som drabbats och det är ganska många som tagit ledigt från jobbet för att kunna hjälpa till. Det är många människor som jobbar ideellt med att försöka hejda brandens framfart.

- Det är självklart det alla pratar om.

Jimmy Ahlander är från Karlsborg men flyttade till Skövde för att studera. Medieprogrammet på Högskolan i Skövde fick hans karriär i rull.

– Jag valde den linjen för att jag var extremt sugen på att få göra filmer och då främst kortfilmer och musikvideor. Sen ville jag få fortsätta med konsten också, har Jimmy berättat i en artikel när han var på kort visit i hemstaden.

Som 24-åring skapade Jimmy sin första kortfilm - den leranimerade barnfilmen "Gnork - en fantastisk historia". 2007 flyttade filmskaparen till Los Angeles, USA där han arbetar som regissör och animerare i Hollywood. Bland mycket annat har han gjort rockvideos med storheter som Smashing Pumpkins med flera.