Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhet tema hela veckan för HeForShe

På fredag är det den Internationella kvinnodagen. Det firar UN Women i Skaraborg genom att arrangera HeForShe Arts Week från onsdag till måndag.

Det är första gången UN Women arrangerar ett sådant här event i Skaraborg. Skövde är skådeplats för samtliga aktiviteter och på onsdagen inleddes alltihop i anslutning till språkkaféet på Nyeport, där deltagarna fick vara med och utforma ett konstverk på veckans tema.

I klartext innebar det att var och en fick skriva heforshe på sitt eget språk på ett stort pappersark, som även pryddes av delar av heforshe:s symbol. Förhoppningen var också att mer saker skulle skapas under kvällen i anslutning till att temat diskuterades runt borden.

– De deltagare som vill kan bidra med att skriva vad de kan göra för att uppnå ett jämställt samhälle.

– Sen tänker vi att vi ska använda den här affischen även i samband med de andra aktiviteterna under de här dagarna, berättar Monica Green, som är ordförande såväl för UN Women nationell kommitté Sverige som för lokalföreningen i Skaraborg.

Monica säger att namnet för veckan, heforshe, som rakt översatt till svenska betyder han för henne, är medvetet valt då man vill få extra fokus på jämställdhetsfrågor.

– Vi vill även ha med männen i det här arbetet då jämställdhetsfrågan är lika viktig för dem som för kvinnorna. Även männen tjänar på ett jämställt samhälle, säger Monica.

– Att vi har aktiviteter under flera dagar är för att vi vill uppmärksamma på att det fortfarande finns jobb att göra i den här frågan och då vill vi vidga arbetet till att inte bara inträffa på kvinnodagen.

Efter onsdagens mjukstart på Nyeport rullar aktiviteterna igång på allvar under fredagen och då med Kulturhuset som bas för verksamheten.

Där kommer man att kunna se en konstutställning med namnet HeForShe - nolltolerans, som omfattar en BH-utställning där varje BH representerar en mördad kvinna under 2000-talet. Därutöver finns ytterligare ett antal andra alster på temat jämställdhet exponerade. Utställningen finns därefter att se fram till den 11 mars.

Även firande av kvinnodagen kommer att hållas i Kulturhuset och omfattar bland annat ett demonstrationståg genom centrum, men även föredrag av Monica Green, som kommer att tala på temat Demokratin 100 år med speciellt fokus på kvinnors rösträtt.

På lördagen bjuds därefter på ett event med designern Josefin Olsson, som berättar om sitt företag Form nomad design studio. Sedan hålls den kanske största aktiviteten i Stadshusets sessionssal på måndagen den 11, då Peter Svensson föreläser om värdegrund och kamp mot machokulturen inte minst inom idrotten.

– Till det arrangemanget har vi speciellt bjudit in idrottsföreningarna då det är frågor som berör deras verksamheter mycket, säger Monica Green.

Du som har ett stort engagemang i de här frågorna, märker du att det jämställdhetsarbete som görs ger någon effekt?

– Det kan tyckas vara jättetrögt och det går ett steg framåt och sen ett steg bakåt och sen framåt igen, men det har ändå hänt väldigt mycket i Sverige på det här området över tid.

– Fast arbetet måste fortsätta för det finns hela tiden saker att förbättra och attityder tar lång tid att förändra, säger Monica Green.