Rickard Söderberg är tenoren och operasångaren som gjort succé i musikaler och medverkat i flera tv-produktioner. Han är också en hängiven samhällsdebattör och hbtq-förespråkare.

Den 25 januari beger han sig ut på turné och den 30 januari kommer han till Skövde. Senare under turnén, den 5 april, återvänder han till Skaraborg och ställer sig då på scenen i Falköping.

"När jag vadar mig genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mig hans fladdrande cape och drar på turné" har Rickard själv kommenterat sin Riksteaterturné.

Det blir en scenshow med allt från opera och musikal till pop och schlager. Föreställningen "Rickard Söderberg Gaytenor" är hans första egna produktion. Det blir samtal och sång och det utlovas en ocensurerad kväll.

– Jag har gjort produktioner och föreställningar tidigare, men inget så här stort. Det ska bli spännande, säger han.

Vad kommer namnet Gaytenor ifrån?

– Jag var ute mycket på sociala medier och Twitter och läste. Sedan pratade jag med en vän och insåg att jag behövde en titel. När jag frågade om Gaytenor lät bra, sa hon, ja, kör på det. På den vägen är det.

Han ser ut som en hårdrockare med sitt långa hår och sina sotade ögon.

– Det är ingen gimmick. Jag försöker göra mig fin. Jag har sminkat mig sedan jag var barn och tycker att det är fint att fästa blicken på någon med lite svärta och lösögonfransar.

Vad är det som driver dig som artist och sångare?

– Jag har en vision och en stark vilja att försöka bidra till att göra världen lite varmare. Jag vet inte om jag kommer att lyckas, men kanske kan jag vara med och förändra, små, små bitar i taget.

Rickard Söderberg vill se en mer förstående och mer tolerant värld som inte är så statisk, förklarar han.

– Jag önskar att människor inte skulle misstro varandra så mycket utan ge varandra lite slakare tyglar.

Med sin föreställning hoppas han inspirera andra till att vilja vara med och bygga en sådan värld.

– Jag är tacksam för att jag får chansen att försöka göra det, säger han.

Opera är hans livsnerv, det som betyder allra mest.

– Häromkvällen lyssnade jag på en inspelning, opera så klart, och när jag skulle gå och lägga mig kunde jag inte somna, jag var helt euforisk. Musik och opera i synnerhet är så mycket känslor på bästa tänkbara sätt.

Du gillar pop också?

– Det är roligt och underbart, men där är jag en katt bland hermelinerna, men när det kommer till opera är det jag som äger.

Du var lucia på luciakonserten på Nordiska museet i Stockholm 2017, gillar du att bryta mot normer?

– Det handlar inte så mycket om att bryta mot normer utan mer om att tillåta mig och andra att vara hjältar. Hjältar är alla som inte följer gängse ramar, vi borde alla släppa varandra lite friare.

Har du gått och blivit folkkär sedan Let's Dance och Hela Sverige bakar, som du ju vann 2015?

– Det är nog egentligen bara Lill-Babs och Sanna Nielsen som är det. Men det är en gullig tanke. Fast jag går inte omkring och tänker på mig själv som folkkär. Hur andra ser mig kan jag inte förhålla mig till, så länge människor är snälla får de tycka vad de vill.

I trailern inför föreställningen säger du att du är superhjälten, sången är din superkraft och snällheten ditt vapen?

– Jag skojar lite om det, själva grejen med det är att vi alla är superhjältar, vi som försöker bygga en bättre och varmare värld, det ska vi ge till varandra och det ska man ge till sig själv.

På vilket sätt är föreställningen ocensurerad?

– Jag är den jag är och jag är där för att möta min publik på ett ärligt sätt för att samtala, skratta och bli upprörda ihop. Det ska bli härligt, jag längtar efter det, säger Rickard Söderberg.

Med sig till Skövde kommer han att ha en egen stab av tekniker och två handplockade musiker.

– Mina musiker har jag jobbat ihop med i ett decennium och jag känner mig oerhört trygg ihop med dem. Vi vågar släppa taget och då kan det bli spontana grejer, beroende på vilken publik vi möter.

Han tycker sig känna Skövde en smula, han har varit här flera gånger.

– Jag har vänner som bor i krokarna.