Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för naturbruk växer – så många sökte utbildningarna

Årets preliminära ansökningssiffror till Naturbruksskolorna Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga visar en stor ökning av antal sökande. Jämfört med förra årets siffror har antalet sökande ökat med cirka 25 procent, både när det gäller förstahandssökande och det totala antalet ansökningar.

Den största ökningen syns på Naturbruksskolan Svenljunga, där antalet förstahandssökande har fördubblats jämfört med tidigare år, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

På Naturbruksskolan Svenljunga finns Naturbruksprogrammets inriktningar mot skog och naturturism. Även Naturbruksskolan Uddetorp, som erbjuder naturbruksprogrammet med inriktning mot lantbruk, har fått en ökning med 15 fler förstahandssökande jämfört med motsvarande siffra för 2020.  

– Det är glädjande att se att det finns ett så stort intresse för naturbruksprogrammet och att intresset växer. I år har vi ökat antalet sökande från alla delar av regionen, säger Bo Grenabo Tapper, skolchef på Naturbruksförvaltningen.  

Det slutgiltiga gymnasievalet görs senast den 15 maj. Fram till dess har eleverna möjlighet att ändra eller komplettera sin ansökan. 

Preliminärt antal förstahandssökande till Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor 2021:

Naturbruksskolan Svenljunga: 53 

Naturbruksskolan Sötåsen & Axevalla Hästcentrum*: 87 

Naturbruksskolan Uddetorp: 63 

Totalt antal förstahandssökande 2021: 203 

Totalt antal ansökningar 2021: 683 

*Axevalla Hästcentrum tillhör organisatoriskt Naturbruksskolan Sötåsen. På Axevalla Hästcentrum finns Naturbruksprogrammets utbildningar mot hästhållning.