Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals djur måste tas om hand efter Catonis konkurs: ”En besvärlig situation”

En lösning måste till för djuren efter konkursen för den stora nötköttuppfödningen i Istrum. – Vi jobbar intensivt för att hantera den löpande dagliga skötseln av djuren så att de inte far illa. Det är en besvärlig situation som vi hoppas hitta en lösning på under veckan, säger konkursförvaltaren Bengt Ringqvist.

De två bolagen Slutgödning i Istrum AB och Smakfullt i Istrum AB är försatta i konkurs, som tidningen skrivit tidigare om. Verksamheterna omfattar nötköttuppfödning i stor skala samt gårdsbutik och ägs av Sten Catoni.

En viktig uppgift för konkursförvaltaren är nu att se till att alla djur tas om hand.

– Vi jobbar intensivt med det. En del av besättningen, runt 500 djur, ägs av Skövde slakteri och de kommer successivt att flytta djuren med start idag. Detta är vi nöjda med för det lättar på trycket på gården, säger Bengt Ringqvist.

Dessa djur är i ett tidigare skede sålda mot äganderättsförbehåll till Skövdes slakteri.

- Vi håller på att sälja djuren. De är inte slaktfärdiga, utan vi säljer dem som halvfabrikat till andra leverantörer som föder upp dem, sedan får vi tillbaka dem till slakt, säger Tommy Ögren, vd på Skövde slakteri.

– Vi kommer inte att få tillbaka de pengar vi ligger ute med, men så är det ju i en konkurs, tillägger han.

För övriga djur, som är i gårdens ägo, jobbar konkursförvaltaren för att hitta en lösning och han hoppas att detta ska bli klart under veckan. Det pågår även diskussioner kring en rekonstruktion av bolaget som har besättningen på gården.

Tidningen har varit i kontakt med Sten Catoni, som avböjer att kommentera konkursen.