Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi sviker vår ideologi

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag är sorgsen. Det känns som att jag har förlorat en kär vän. ”Inte alla vänsterpartister”, skrev jag i en grupp på Facebook, när den nya alliansen i Falköpings kommun var den stora nyheten. Svaret jag fick var att ”det finns avarter inom alla partier”.

Insändare

Javisst, jag är möjligen en ”avart”, som inte följer partiets linje. Men jag och många med mig gick inte till val på att vara stödparti till borgarna eller för att rädda miljön i stadshuset. (Vilket är en helt annan historia) Det kunde jag inte i min vildaste fantasi ha tänkt mig när jag stod vid vår valstuga på torget och kokade kaffe och pratade politik.

Det blev milt sagt en kalldusch att läsa i tidningen att företrädarna för de borgerliga partierna bildat en ny majoritet i kommunen med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vi medlemmar i Vänsterpartiet skulle naturligtvis ha fått informationen innan publiceringen, så att vi i sann demokratisk anda hade kunnat säga vår mening. Ett medlemsmöte utlovades, men först efteråt.

För mig kändes det faktiskt som en stor sorg. Jag kände mig sviken. Alla roliga möten, och alla gemensamma mål som vi jobbat för i partiet var helt plötsligt inte så viktiga längre. Vilka är vi för, och vilka är vi emot? Mot vilka ska vi demonstrera på första maj? Är det ens meningsfullt att rösta på något parti i kommunen?

När Socialdemokraterna gick ihop med Centern och KD blev jag chockad, men det är inget mot vad jag kände nu.

Jag är fortfarande ledsen, men framför allt förbannad över att vänstern ska stötta upp högerpartierna, som arbetarrörelsen har kämpat emot i alla tider för en rättvisare värld och för jämlikhet mellan fattiga och rika, jämställdhet mellan kvinnor och män.

Jag tror att många vänsterväljare känner sig svikna, och jag anser att vi sviker vår ideologi i och med denna oheliga allians.

Jag kan inte låta bli att citera en känd text, från en låt som Monica Zetterlund sjöng, som handlar om att inte infria sina löften:

”Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord? Ett nytt sätt att leva, var det bara tomma ord? Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla svar, men svek alla oss och valde makten? Dom är kvar”.

Alice Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel