Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi får inte glömma Auschwitz

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I Sverige finns i dag likheter med situationen i Tyskland 1933. Det konstaterar insändarskribenten, som uppmanar att vi inte får glömma Auschwitz.

Jag har nyligen fyllt 85 år och har tydliga minnen från andra världskriget och Hitler. Jag besökte Auschwitz första gången 1964 och senare två gånger till. Det är idag svårt att förstå men ett besök i Auschwitz vaccinerar en för hela livet. Jag har som läkare mött offer från Auschwitz. Den främlingsfientlighet - inte bara antisemitisk - som finns i Sverige har vissa likheter med situationen i Tyskland 1933. I dagens Sverige finns tecken på detsamma. Alla partier och även kyrkor måste granska sig själva. I dagens Ungern och och Polen är främlingsfientligheten öppen. Förutom judar så utsätts även muslimer för främlingsfientlighet. Varför? Jo de har en annan kultur och ibland utseende Jag som är öppet katolik märker skillnaden i bemötande. Detta är inte bara en fråga för politiker utan för alla. Skänk en tanke på Auschwitz. Glöm inte förintelsen. Bra med kommuner som låter en skolklass besöka Auschwitz. Ett besök där är värt mer än 1000 historielektioner.

Per-Olof Elfstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel