Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tre skäl varför skolbeslutet är vansinnigt

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Skara står inför ett avgörande läge. Här följer tre huvudargument om varför en flytt av samhällsprogrammet (SA) och estetprogrammet (ES) från Katedralskolan till Olinsgymnasiet är vansinnigt.

1, Demokrati - Kommunpolitiker är valda av folket för att företräda folket. Förslaget om flytten dök upp efter valet. Om Skaraalliansen hade varit ärliga med flytten innan valet hade medborgarna haft något att ta ställning till. I stället lovade ni skolfrid. En flytt hade varit mer juste om vi lärare hade fått politiska riktlinjer att hålla oss till. Låt säga ett minimikrav på 15 elever per årskurs under flera års tid för att behålla ett program. Idag tas politiska beslut nyckfullt utan konsekvenstänk och förutsägbarhet. Det medför ett ständigt hot om nedläggning.

2, Högriskprojekt - Hur många år är Kristian Wejshag beredd att satsa om elevunderlaget blir skralt de första åren? Tänk scenariot att enbart 15 elever söker SA hösten 2021. Specialinriktningarna kommer då uppskattningsvis fördelas 3 handboll, 3 fotboll, 3 golf, 3 e-sport och resten ”vanliga” samhällselever. Vilka ska de passa till? Är verkligen alla som vill gå SA intresserade av idrott? Nej, verkligen inte. Risken är stor att de väljer Skövde eller Lidköping i sin önskan att få gå ett vanligt samhällsprogram. Då står vi där med skägget i brevlådan.

Grannkommunen Skövde har redan ett handbollsgymnasium. Skara är unika i Sverige med cykelgymnasiet som riksintag. Skövde har inga planer på att också starta ett cykelgymnasium för de förstår att det räcker med ett två mil bort. Bliv vid sin läst är ett nobelt uttryck som innebär att vårda och underhålla sina styrkor. Om man alltför ivrigt strävar efter förnyelse glömmer man vad man är riktigt bra på. Skövde är riktigt bra på handboll. Skara är riktigt bra på cykel.

3, Eleverna - Legitimiteten i friskolor ligger i att erbjuda program som den kommunala skolan inte har kapacitet att erbjuda. Ettorna på SA är idag 16 och tvåorna är 30. Detta efter beslutet att smalna av SA till enbart en beteendeinriktning. SA har en bestående attraktionskraft på Katedralskolan som vi vårdar och underhåller varje dag. Ettorna på ES är idag 13, tvåorna är 18 och treorna är 17. Kanske inget världsrekord men fler än på vissa andra program. Återigen saknas konsekvenstänk.

Per Svalmark, lärare på Katedralskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel