Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare - Skolstaden Skara?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Bakgrunden till dagens problem, för litet elevantal. Vad beror detta på?

För ett antal år sedan höjde Skara kommun (Fredrik Nordström) avgiften för de närliggande kommunerna så kraftigt att Götene kommun uppmanade sina kommande gymnasieelever att söka till Lidköping och Skövde och Vara uppmanade sina till Lidköping, Trollhättan och Alingsås. Du, Fredrik Nordström kan väl redogöra för hur stort elevtappet blev efter prisjusteringen.

Cirka en tredjedel av elevantalet försvann utan att Skaras politiker förstod varför medan Götene gjorde en bra besparing på att eleverna valde Lidköping och Skövde. Vi skattebetalare borde få en redogörelse av hur detta påverkade Katedralskolans ekonomi och framtid samt i slutändan Skara kommuns ekonomi. Hur mycket har vi i Skara förlorat på den giriga höjningen av elevavgiften?

Gunnar Wilsson, Skara

Fredrik Nordström (S) ger svar direkt

Det stämmer att elevantalet sjunkit i hela Skaraborg, vilket också har påverkat Katedralskolan.

I övrigt har Gunnar Wilsson, tidigare ordförande för KD i Skara, fått det mesta om bakfoten.

Elevavgiften för alla Skaraborgs gymnasieskolor beslutas av Skaraborgs kommunalförbund. Det innebär att alla 15 kommunerna måste komma överens och fatta beslut om en gemensam prislista. Elevavgiften bygger på den genomsnittliga kostnaden för en gymnasieplats på ett specifikt program på alla gymnasier i Skaraborg.

Om du Gunnar, eller någon annan är intresserad av hur man räknar fram elevavgiften för en gymnasieelev i Skaraborg är ni välkomna att kontakta Skaraborgs kommunalförbund eller Skara kommuns barn- och utbildningsförvaltning.

Fredrik Nordström (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel