Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på Västra stambanan i stället

Häromdagen meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth, att januaripartierna kommit överens om att bygga om järnvägen, så att man i framtiden kan köra höghastighetståg på utvalda sträckor.

För Skaraborgs del kommer Västra stambanan att minska i betydelse, då knutpunkten mellan Stockholm och Göteborg blir Jönköping. Falköping och Skövde kommer inte längre att vara stationer mellan våra två största städer. Västra stambanan, som öppnades 1862, kommer att minska kraftigt i betydelse.

Namnet Västra Götalands Östra, som Skaraborg numera benämns, påminner om en järnvägsanhalt. Inte helt fel med tanke på att vi förlorar den viktigaste järnvägen mellan Stockholm och Göteborg.

Farten på den nya förbindelsen kommer att vara över 300 km/timme mot drygt 200 km/timme på dagens Västra stambana. Kostnaden är enorm och tidigare projekt har inte sällan visat sig dubbelt så dyra som man beräknat. Är det värt priset? Jag anser att man istället bör satsa på befintliga banor till ett betydligt lägre pris.

Lars Hjertén (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel