Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Modiga och kloka beslut grundar sig i dialog

Att pandemin har slagit hårt på vårt samhälle, med konsekvenser på såväl arbetsliv som sjukvård, är vi nog alla överens om.
Hur det kommer påverka skolan är kanske lite mer osäkert, även om vi är övertygade om att inget kommer vara som förut.

Vi vet dock med säkerhet att covid-19 drar med sig minskade skatteintäkter, som än så länge täcks upp av statsbidrag från regeringen. Det kan innebära att det krävs modiga politiska beslut för att hantera verkligheten. För det är vi som innehar huvudansvaret.

Inför beslut är det därför av yttersta vikt att det förs en dialog med verksamheterna för att lyssna av vilka behov som finns och var behoven är som störst. Samt, och detta är inte minst viktigt, att vi respekterar varandras roller.

Alliansens budget för 2020 är motsatsen, där tas detaljerade beslut om hela skolans verksamhet, många gånger om sådant som är rektorns ansvar, inte politikens. Detta dessutom utan att ha lyssnat in vad rektorerna faktiskt ser som viktigt.

Om det är som Schalén (M) och Stadig (M) skriver, att budget 2020 är en bra början på deras politiska styrning, då blir vi oroliga på riktigt.

Det finns ingen anledning till att det ska bli konflikter, varken mellan politiken och skolan eller mellan olika förvaltningar. Som vi ser det, ska kommunens alla förvaltningar, styrda av politiken, vara inriktade på att möta medborgarnas behov på alla de sätt som behövs. Då finns det inte utrymme för egna konstruerade konflikter utan snarare ideologiskt grundade samtal, dialog om hur vi ska arbeta, som kan leda till en sund och positiv utveckling.

I debatten förs det ofta fram av den politiska ledningen att oppositionen angriper person, medvetet misstolkar, förvränger fakta mm. Vi har inte sett några exempel på detta när vi efterfrågar det, utan det används istället som ett retoriskt debattargument, tyvärr utan substans.

Att istället, på riktigt, inbjuda till verklig dialog med både oss i oppositionen och verksamheten innan beslut och planering, skulle kunna skapa en helt annan nivå på det politiska samtalet.

Therese Kristiansson (S), Bo Karlsson (V), Magnus Gunnarsson (MP)

Ledamöter i Barn- och utbildningsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel