Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare kritisk mot bygget av Teglagården: ”Bostadssilo för äldre i Skara”

Jag har studerat bygglovritningarna för Skaras planerade äldreboende på Teglagärdet och kan inte låta bli att berätta om mina farhågor.

Byggnaden är tänkt som en 5-vånings, kompakt, T-formad tegelkoloss, 76 meter lång. Den kommer att ha en total byggnadsyta om cirka 12 000 kvadratmeter (motsvarande ca 100 normala småhus). Byggnaden skall innehålla 107 bostäder för gamla, fördelade på 11 separata gruppboenden. Dessutom 8 LSS lägenheter.

Jag är orolig för att denna byggnad kommer att bli mer av rationell, ekonomisk omsorgsfabrik än ett trevligt boende för livets sista år.

Kanske kan det vara nödvändigt att bygga stora äldreboenden i städer med stor befolkning och skyhöga markpriser. I en liten stad som Skara verkar det bara konstigt. Det verkar som om den rationella driften har prioriterats allt för högt i förhållande till de äldres behov och trivsel.

Varje gruppboende omfattar, som brukligt, 9 eller 10 små lägenheter och gemensamma utrymmen för måltider och samvaro. De gemensamma utrymmena är i de flesta fall placerade så att ljusinsläppen blir minimala. De fönster som finns skuggas av djupa balkonger. Det blir dystert.

Det är väl belagt att nära kontakt med en grön trädgårdsmiljö är viktig för de äldre som inte själva kan ge sig ut i parker eller natur. Det gäller inte minst vid demenssjukdom. En balkong på 2:a till 5:e våningen kan inte ersätta den marknära kontakten med en trädgårdsmiljö.

Att just Skara skulle falla för frestelsen att så att säga lösa äldreproblemen på ett bräde med detta projekt är märkligt. Förebilder saknas ju inte. Malmgården uppfattas nog av de flesta som ett mycket trevligt boende med en mänsklig skala. Det planerade boendet blir 4-5 gånger större än Malmgården.

Skulle det behövas mer aktuella förebilder föreslår jag ett besök på det nya äldreboendet i Skillingaryd med en kombination av trygghetsboende och gruppboende, allt i en rimlig skala.

Jag ber er, förtroendevalda i Skara, att fundera en gång till. Det är bättre att kasta bygglovhandlingarna i papperskorgen nu än att behöva bära framtidens dom över denna omsorgsfabrik. Tänk gärna på att även ni blir gamla och i behov av en god omvårdnad i en trevlig miljö.

Rune Winsnes

LÄS MER: Insändare: Svar till Rune efter kritiken mot bygget av Teglagården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel