Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inget fel på kvartersnamnen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Att benämna kvarteren som nu ska få nya namn som ”Stationsområdet” och ”Björndammen” duger gott och väl anser insändarskribenten Ulf Larsson. Åsikten att namnen inte skulle ge en "positiv klang" vittnar på bristande förståelse om Skaras historia, anser han.

Torsdagen den 2 april var en artikel införd i tidningen som handlar om att Skara kommun vill få hjälp med att hitta på namn på området vid stationen. Kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson hoppas få fram ”jättefina Skara-namn”, och tycker samtidigt att de benämningar som idag används, som ”Skara station”, ”Stationsområdet” och ”Björndammen” inte ger någon ”positiv klang”. Detta är en subjektiv bedömning som vittnar om bristande förståelse om en viktig del av Skaras historia.

Järnvägens betydelse för Skaras utveckling under sent 1800-tal och första halvan av 1900-talet kan inte överskattas, och något som man inom kommunen bör vara stolt över och värna om. Skara station sägs ibland ha varit norra Europas största smalspåriga järnvägsknut, och järnvägen var en av stadens största, kanske t.o.m. den allra största, arbetsgivaren. Jag och många andra Skarabor minns fortfarande denna period, och åtskilliga har säkert släkt eller bekanta som arbetade vid järnvägen. Genom att hitta på nya namn på området vid Skara station, som inte har med platsens ursprung och funktion att göra, riskerar man att radera ut en viktig del av Skaras historia. För att öka förståelsen för järnvägens betydelse kan jag varmt rekommendera Ingemar Landins kapitel om järnvägsepoken i det tredje bandet av bokverket om Skara historia, som kom 2011.

”Skara station” och ”Stationsområdet” är namn som på pricken berättar om vad platsen har för ursprung och funktion i staden. Vad är det för fel på det? Även namn som t.ex. ”Järnvägsplanen” har använts för platsen framför stationshuset. ”Björndammen” har fått sitt namn efter sin upphovsman Björn Hansson, Skaras byggnadschef under många år och benämningen är väl förankrad bland Skarabor.

Ulf Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel