Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Huset är inte ett barockt slott

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det är beklaglig att stadsbyggnadskontorets vurm för 1950–1970-talsarkitektur går så långt att det berövar möjlighet till en bra och trivsam boende i Falköping. Den politiska majoriteten hejar på och låter det ske.

Det är den arkitekturen, som förstörde så många trivsamma, mysiga stadskärnor runt hela Sverige. En blandad miljö där människor både bodde och arbetade. Falköping är inget undantag. I kommunhuset går den här förfulningen och förstörelsen under namnet ”tidstypisk centrumförnyelse under period 1950–1970”.

Bostadsrättsförening Rådjuret sökte nu, för andra gången, bygglov, för att glasa in balkonger för att förbättra livskvalitén för alla boende på fastighet Rådjuret 16.

Första gången blev det avslag på grund av tre punkter. Bostadsrättsförening Rådjuret överklagade till länsstyrelsen och det visade sig att det bara var en punkt, som de gav avslag på. Formgivning av fasaden ska följa tidstypiska 1970-tallinje för att bygglov skulle ges.

Hyresgästföreningen omarbetade förslaget, förstärkte det horisontella formspråket och ansökte igen. Avslag igen. Enligt Falköpings stadsbyggnadskontor var det inte horisontellt nog. Detta är en personlig bedömning, tycke och smakfråga. Till saken hör att de två byggnader inte heller är bevarandevärda. Ändå kämpar tjänstemän för hundraprocentigt bevarande av fasaden. Med samma iver som det hade varit ett barockt slott.

Vi i SD stred för bygglov och vi måste ge eloge till hela S gruppen, som också kämpade.

Den nya Majoriteten i Kommunhuset röstade för ett avslag. Därmed offrar dem trivsel och livskvalité i Falköping på altaret för misslyckade byggnadsverk under 50, 60 och 70 talet.

Milada Wurm

arkitekt SAR/MSA, (SD)

Ledamot i byggnadsnämnden, kultur- och Fritidsnämnden och kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel