Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Får känslan av att det har blivit ofarligt att ge sig på gruppen funktionsnedsatta"

Under många år har det pratats om ”allas lika värde” i en mängd sammanhang. Hur viktigt det är att ingen får värderas annorlunda. Vackra ord från mångas munnar. Men hur efterföljs då detta i verkligheten?

För oss med en funktionsnedsättning så är det många som har fått helt eller delvis indragen assistansersättning från Försäkringskassan. Blinda och gravt synskadade har i många kommuner fått sin ledsagning enligt LSS, Lagen om särskilt stöd till personer med funktionsnedsättning, helt indragen och får i stället betala upp till 2 000 kr i månaden för motsvarande ledsagning enligt SOL, socialtjänstlagen.

Nu senast handlar det om kraftigt höjda avgifter för alla färdtjänstbeviljade i Skaraborgs kommuner. Samtidigt som Västtrafik har sänkt sina avgifter så att en resenär max betalar 102 kr för en enkelresa genom hela Västra Götalandsregionen så har Skaraborgs kommunalförbund rekommenderat kommunerna att färdtjänstresenären skall betala drygt 1 000 kr för motsvarande enkelresa med färdtjänst.

Detta är några exempel som är väldigt svåra att få ihop med de vackra orden ”allas lika värde”.

I det senaste fallet så har det kommit lite motstånd mot beslutet från bl.a. Liberalerna och Vänsterpartiet. Men det parti som över lag har engagerat sig och bjudit motstånd inför kommunernas beslut är Sverigedemokraterna. Dessa motstånd har dock inte hjälpt utan beslutet är taget.

Sammantaget så får man känslan av att det har blivit ofarligt att ge sig på gruppen funktionsnedsatta. Om det är så kan det då bero på att vi är en obetydlig grupp som inte märks i valresultaten och att allt för få andra medborgare reagerar på de kraftiga försämringar som skett och sker?

Anders Josby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel