Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fakta om månlandningen förbises

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Historien om månlandningen är full av intressanta fakta som ofta förbises. Det påpekar John T Downey, amatörrymdhistoriker, i en insändare.

Herr Sporrong har försett oss med en förenklad version av månlandningens historia. För historisk noggrannhet anser jag att det är viktigt att påpeka att tekniken bakom Saturn V (raketen som förde Apollo 11 till månen) går tillbaka till de två första decennierna av 1900-talet och arbetet utfördes av pionjärer som Hermann Oberth och Robert H. Goddard. Det var under dessa årtionden som experiment i raketbränsle och flerstegsraketer utfördes för första gången.

LÄS MER: 50 år sedan månlandningen - det påverkar oss än idag

Detta ledde till utvecklingen av det tyska V1 och V2 raketprogrammet under Wernher von Braun och lanseringen av den tyska V2-raketen med teknik från de senaste tre decennierna. Det faktum att von Braun var en nazist, en medlem av SS är ofta förbisedd.

Som ett resultat av forskning och utveckling under von Brauns ledning kunde nazisterna lansera raketattacker mot Storbritannien och andra länder, och dödade cirka 5.000 personer samtidigt som tusentals tvångsarbetare dog (många i ökända koncentrationsläger och underjordiska raketfabriken Mittelbau-Dora).

Mot slutet av andra världskriget hade både Sovjetunionen och USA och andra allierade som mål att samla in så många raketdelar och nazistiska rymdforskare som möjligt, vilket gav dem immunitet mot åtal som krigsförbrytare. För att använda en sportanalogi hade USA den bästa värvningen.

USA skulle inte ha landat på månen på 1960-talet om det inte hade varit för det arbete som Wernher von Braun utförde i Tyskland på 1930-talet och 40-talet. Hur annorlunda skulle det har sett ut om Sovjet lyckades övertala honom att arbeta för dem?

Som Sporrong påpekar, Sovjet var först med flera saker - den första satelliten i rymden, den första människan. De landade också det första objektet på månen. De första djuren som skickades ut i rymden? Det var insekter och till USA går äran. De lanserade också det första däggdjuret i rymden: Albert I och II (apor) som dog vid återinträde i 1947. Hunden då? Jo, Laika var första djuret i jordens omloppsbana (1957), men det var Tsygan and Dezik som var de första hundarna att skickas upp i rymden (1951) och som kom tillbaka levande. Visste ni förresten att en V2-rakett "landade" i Småland 1944 (den så kallade Bäckebobomben), för vilken Tyskland bad om ursäkt den 8 juli 1944? Historien är full av intressanta fakta som ofta förbises.

John T Downey (Amatörrymdhistoriker).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel