Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Där tradition och framtid möts – hopp för Skara som skolstad!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag är Katedralare och kommer alltid att vara det! Den skolan ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Jag har själv gått där, min man har gått där, min son var anförare i MV och min dotter sjöng i OP.

Vi flyttade tillbaka till Skara 1990, mycket på grund av att vi kände att det här var en bra stad för våra barn att växa upp i. Efter några år som lärare på Djäkneskolan fick jag arbete som engelsk- och spansklärare på Katedralskolan, en skola som jag kom att bli trogen i 20 år. Där arbetade jag även som arbetslagledare på samhällsprogrammet under en tid, samt var med och drog igång IB-programmet.

Katedralskolan var en blomstrande och kreativ miljö för elever och personal dit elever gärna sökte (och tro mig, man kan även idag söka till Katedralskolan och där få en otroligt kvalitativ utbildning av de skickliga lärare som arbetar där och varje dag gör sitt bästa för eleverna.)

Sedan började de S-allierade ansvariga politikerna att tala om Katedralskolan som ”ett svart hål”. Man drog ner på finansieringen och ”glömde” att alla elever som kom utifrån faktiskt bidrog med pengar in i kommunen och att skolan i själva verket var en kassako för övriga verksamheter.

Stoltheten naggades i kanten och negativa skriverier i olika medier spädde på trenden. Visioner och framtidstro hade behövts men det blev att svårt för ledning och anställda att arbeta i motvind från stadens egna ansvariga politiker. Katedralskolan har starka program och fantastisk personal men behöver få framtidstro, visioner och rimliga ekonomiska förutsättningar.

Alternativet till att Olins flyttar in är förmodligen att flera program måste läggas ner, vilket S ville redan för ett år sedan. I dagens läge går ca 16 elever i ettan på samhällsprogrammet – ett tag hade man tre paralleller. På estetprogrammet har man cirka 14 elever i ettan fördelat på dans och teater.

Är det någon gång visioner, framtidstro och nytänkande hade behövts så är det nu!

Inför läsåret 2017/18 började jag min tjänst på Olinsgymnasiet - tack S för att friskolan kom till! Kreativiteten, framåtandan, visionerna, effektiviteten och lagandan känns i varje del och vi är ett kompetent och positivt gäng med olika specialiteter som får verksamheten att blomstra. Bara en bråkdel av våra elever kommer från Skara. Vi ser till att väldigt många elever utifrån får Skara som bas, men är även ett attraktivt val för musik- och mediaintresserade Skaraungdomar.

Nu har Skara chansen att få sitt handbolls- fotbolls- golf- och e-sportsgymnasium med mera och elever från hela landet- och Norden, men förstås även från Skara och våra grannkommuner, kommer att kunna söka. Eftersom det faktum att Olins är friskola, möjliggör just detta - alla kan söka! Arbetstillfällen kommer att skapas i alla led och många elever kommer att få sin kvalitativa skolgång i just Skara. Vill S, V och MP förhindra denna möjlighet?

Inför valet fick jag vara med i SKLT:s serie om att utbe löften från politikerna. Där frågade jag om alla var beredda på att gräva ner stridsyxan i viktiga frågor och istället se till Skaras bästa. Detta lovade alla. Nu har ni en unik chans! Upp till bevis! Låt inte detta gå vår stad förbi!

Skolstad Skara föder öppningar och möjligheter! För oss lärare har det aldrig varit något problem – vi samarbetar redan i projekt som utbyten, luciafirande med mera. Jag ser med glädje fram emot när Katedral, Olins och Uddetorp ska fira Lucia tillsammans i vår fantastiska Domkyrka.

Katedralskolans gamla motto ”där tradition och framtid möts” har aldrig varit mer aktuellt. Låt tradition och framtid mötas på riktigt i ”Skolstad Skara”.

Kerstin Persson

Läs mer: Kerstin Persson om #MittSkara

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel