Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Börja flytta pengar så vi inte står fattiga i en klimatkatastrof

Min klimatångest blir oftast värre när vintern är varm. När jag pratar om det får jag ofta höra att väder varierar, vilket naturligtvis är sant. Men oavsett så är klimatförändringarna här.

Men är jag är den enda vuxne med klimatångest samtidigt som undersökningar visar att runt 70 procent av alla barn och ungdomar är oroliga för klimatet. Troligtvis inte, men som vuxen måste man också fokusera på mer konkreta vardagsuppgifter för att få det dagliga livet att gå runt.

Inom psykologin har man identifierat att det är just komplexiteten och avståndet till klimathotet som gör det svårt att förstå dess verklighet. Frågan är då vad vi kan göra. En vanlig invändning mot en förändring är att det blir en tillbakagång i livskvalitet. En försåtlig oro, men samtidigt är det inget som säger att en förändring kommer leda till något sämre. Men det kan vara svårt att se vad alternativet är, samtidigt som vi har en väldigt intim koppling till fossila bränslen.

Ingen kan förneka, inte heller jag, att den höga levnadsstandard som gjort att jag kunnat äta mig mätt, utbilda mig, och haft lyxen att kunna läsa forskningsrapporter som lett till att jag kan kritisera användandet av fossila bränslen, kommer ur användningen av fossila bränslen. Förbränningsmotorn, ursymbolen för fossila bränslen, symboliserar också både frihet och glädje och är tätt sammankopplad till mångas identitet. Att gå från all denna trygghet och glädje till något som är nödvändigt men oklart skapar naturligtvis ett motstånd.

Jag har träffat många som inte tror på klimatförändringar, dock aldrig någon som är emot en frisk natur och ett livsuppehållande klimat. Nu har vi kommit till en punkt där vi, oavsett om vi tror på klimatförändringar eller inte tvingas ta ett gemensamt ställningstagande. Våra pengar. Vill vi verkligen att våra gemensamma pensionspengar och de besparingar som bankerna förvaltar åt oss ska var uppbundna i oljebolag och fossil energi när nästa fas i det internationella maktspelet handlar om förnybar energi.

Det vore trist att bli gammal i en värld av torka, stormar, klimatflyktingar och havsnivåhöjning med alla pensionspengar bundna i värdelösa oljebolag. Spelet är igång och om vi inte vill sitta med svartepetter så är det dags att se till att det finansiella flödet, på riktigt, går till förnybar energi där det både bromsar klimatproblemen och låter oss behålla vår livskvalitet.

Johan Lidberg - Skara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel