Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Återskapa färlan utanför den gamla Katedralskolan

Där tradition och framtid möts. Katedralskolan i Skaras motto är ”Där tradition och framtid möts." Under en lång tid var Katedralskolan belägen i byggnaden söder om Domkyrkan som nu används som kommunhus.

I början av 70-talet gjorde jag min praktik på kommunförvaltning. Jag fick då nöjet att vara hantlangare åt Anders ”Sättarn” Eriksson när han skonsamt renoverade stenläggningen framför byggnaden. Kullerstenar bildade fiskbensmönster upp mot trappan från Södra Kyrkogatan.

Under arbetets gång kom George Svantesson fram och visade oss att några större stenar var lagda så att de bildade formen av en Färla i den bågformsmönstrade mittgången. Symbolen var kopplad till byggnadens funktion som lärosäte och hade troligen lagts dit i samband med att byggnaden uppfördes 1871. Anders markerade Färlan och la tillbaka den i den renoverade stenläggningen.

Numera är kullerstenarna ersatta med kanthuggen gatsten. Färlan som symboliserade byggnadens historiska betydelse som lärosäte är också borta. Det är tomt, där tradition och framtid borde ha mötts. Lyckligtvis har jag fotografier av Färlan som jag har skickat till Förvaltningen för Service & Teknik i Skara. Även om byggnaden idag används som kommunhus, hör det till historien att den använts som Katedralskola och då borde det vara i kommunens intresse att Färlan kommer på plats igen.

Jag föreslår att Förvaltningen för Service & Teknik ber Anders om hjälp så att en kopia av Färlan läggs i den nya stenläggningen, så att traditionen får möta framtiden.

Roger Brandin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel