Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alliansen om varför de vill genomföra Skolstaden Skara

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Utbildning är nyckeln till morgondagens välfärd och en fungerande demokrati. Genom att stärka såväl förskola och grundskola som gymnasieskola och vuxenutbildning kommer Skara att utvecklas som skolstad.

Alliansen i Skara har budgeten för 2020 gjort en satsning på bland annat utbildning. Satsningen är mer en inriktning och fokusering på utbildning än av ekonomisk karaktär.

Utifrån den gemensamma avsiktsförklaringen Skolstaden Skara ska begreppet och den kvalitet det representerar omsättas i samarbeten, utveckling och främjande av en lärdomsstad där tradition och framtid möts tillsammans med Olinsgymnasiet och Naturbruksgymnasierna Uddetorp och Sötåsen. Detta är en satsning som vi i allianspartierna tycker är bra och som vi tror kommer att utveckla Skara som en attraktiv skolstad med hög kvalitet i allas våra utbildningar.

Skolstaden Skara ska samla de gymnasier som finns i kommunen i en plattform för samverkan och utveckling. Syftet är att bidra till ett bredare och mer konkurrenskraftigt utbildningsutbud i Skara, öka kvaliteten på utbildningarna genom samarbeten och utbyten, utveckla traditioner och få en högre måluppfyllelse hos eleverna så att fler kan gå vidare till arbete eller högre utbildning.

Kvaliteten i verksamheterna stärks genom samverkan mellan Naturbruksgymnasierna, Olinsgymnasiet och Katedralskolan. En förutsättning för samverkan är att programutbudet i Skara inte minskar under mandatperioden. Samverkan ska möjliggöra samtliga elevers tillgång till idrottsprofiler. Det är också betydelsefullt att de tre gymnasieskolorna fortsätter att utveckla och stärka separata identiteter. På så sätt kan gymnasieskolans lokaler åter fyllas till brädden med elever, utbildningar, kvalitet. vilket ger helt nya förutsättningar att stärka Katedralskolans ställning.

Efter att avsiktsförklaringen med Skolstaden Skara som presenterades den 7 maj har fyra arbetsgrupper jobbat med att ta fram utvecklings- och samarbetsförslag. Det handlar om 1 lokaler och boende, 2 bemanning, språkutbyten, kompetensutveckling och policy, 3 studentfirande och främja elevorganisationerna, 4 marknadsföring och kommunikation.

Genom att Skara kommun och Katedralskolan avstår från nyintag till samhällsprogrammet och estetprogrammet från och med hösten 2021 finns möjligheten att Olins kan starta samma utbildningar men då med riksintag till idrottsprofil. Något som inte är möjligt för Katedralskolan. Det ger utrymme för att Katedralskolan kan att öppna andra program.

När det gäller uthyrning av lokaler på Katedralskolan till Olins så gäller vanliga hyresvillkor, hyresgästen betalar hyra för de ytor som ingår. Om det krävs ombyggnader och andra anpassningar så läggs den investeringskostnaden på hyran.

Fokus i vårt samarbete i alliansen har varit, att när det gäller utbildningsväsendet, att stärka utbildningarna i Skara. Att fler elever ska klara grundskolan med godkända betyg och att fler fullföljer en gymnasieutbildning och på så sätt förbättrar sina möjligheter att få jobb.

Skara är en unik Skolstad. Vi har verksamhet på inte mindre än fyra olika gymnasieskolor; Katedralskolan, Olinsgymnasiet och Naturbruksgymnasierna. Vi i alliansen är övertygade om att vi genom samarbete kan lyfta kvaliteten och utbudet på alla dessa skolor. Vi som företräder den politiska ledningens olika partier är eniga i att detta är en väg som vi bör gå för att värna Katedralskolans historia, karaktär och framtid och de övriga gymnasierna i Skara.

Sven-Olof Ask (M), Lars Berg (C) och Leif Brohede (KD), gruppledare