Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fara för smittspridning med lövblås

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Oroliga läsare har hört av sig och undrat om kommunens metod att blåsa bort sand ökar risken för spridning av Corona-viruset. Men nej, risken bedöms som minimal av experter.

Just nu städas Skaras gator, torg och trottoarer från sand och grus. På de större ytorna används stora motorfordon, men utmed hus och på trånga utrymmen använder kommunen lövblåsar. Det här har fått oroliga invånare att reagera.

– Jag har hört att man måste använda vatten för att det inte ska damma och ryka så när sanden tas upp. Är det verkligen okej att använda lövblås och riskerar inte det att sprida smitta så här i Corona-tider, undrar en läsare som tidningen talat med.

Vi tog kontakt med Mats Bäck, chef på gata/park i Skara som förklarar varför lövblås används:

– Vi blåser fram sanden från trånga hörn och kanter för att den lättare ska tas upp av sopmaskinen. Vi vill att ytorna ska vara så fria från sand som det går.

Är det tillåtet att använda den metoden?

– Ja, det är tillåtet att använda denna metod enligt ordningsstadgan i Skara kommun. Det har inte kommit något annat direktiv från myndigheter på nationell nivå.

Gör medarbetarna på rätt sätt? Borde inte vatten användas?

– Medarbetarna gör rätt. Om vi använder vatten fungerar inte metoden.

Finns det någon risk att sprida smitta, till exempel Corona-viruset?

– Coronaviruset sprids via droppsmitta, men är inte luftburet. Vid kontakt med Folkhälsomyndigheten får vi svaret att risken för smittspridning vid användning av en lövblås bedöms som minimal. Får vi direktiv om att använda en annan metod kommer vi att följa dem.

För den som undrar mer om smittan finns frågor och svar hos Folkhälsomyndigheten, https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus/