Under påskafton, den 15 april, intog Idol 2017 Jönköping. För somliga var det första gången de testade på Idol-cirkusen, andra hoppades på tredje gången gillt. Något som var säkert i alla fall var att de alla hade hoppet om att kunna leva på sin stora passion - musiken.

Jag sökte för ett år sedan och fick en guldbiljett då, men jag hade mer fokus på andra än mig själv. Nu vill jag se om jag klarar mig bättre den här gången. Jag ska ge det ett helhjärtat försök. Jag hoppas på det bästa och förväntar mig det värsta, berättar Simon Johansson.

Idol är en väldigt bra väg att gå om man vill utvecklas som artist. Det ser så roligt ut på tv att jag känner att jag vill vara med själv. Jag har sjungit mycket på dop och event tidigare. Det är även något som alltid funnits med i familjen så det har blivit väldigt naturligt, menar västgöten Nomi Bontegard som hade skickat en videoaudition till Idol innan hon vågade sig till Spira.

Juryn för i år består av såväl nya som gamla ansikten. Musikindustrins PR-drottning Nikki Amini samt låtskrivaren och producenten Alexander Kronlund hade de flesta inte hunnit få koll på än.

Legendariska röstcoachen och sångerskan Kishti Tomita var däremot med redan vid starten 2004, men slutade 2007. Det var många som såg fram emot ett kärt återseende av henne, samtidigt som vissa oroades över hennes temperament. Kompositören och musikproducenten Anders Bagge har varit med under åtta säsonger. Förra året när han inte deltog i juryn var det en hel del som saknade honom. I år var utan tvekan den stora favoriten i idoljuryn hos de sökande i Jönköping.

Bagge är riktigt härlig. Jag tror att han kommer att gilla mig. Han och jag kommer komma bra överens i framtiden, trodde Pontus som var en av de som stod längst fram i kön.

Det fanns gott om lokala talanger, men även flera som hade rest ett längre tag.

Jag sökte för tre år sedan och kom då till juryn, men de tyckte kopplingen till låten saknades. Det är helt fantastiskt att de kommer till Jönköping. Jag är från Skåne, men missade alla andra tillfällen så jag fick ta tåget hit, förklarade Johanna som var en av de sista sökande som sprang in till Spira.

Jag har gått och väntat länge nu på att få söka. Jag hoppas och tror att jag är Idols nästa stjärna, men det var inte lätt att ta sig upp imorse och det var kallt att stå ute och vänta. Egentligen ville jag bara vara hemma och äta godis eftersom det är påsk. Fast i slutändan kan det här absolut vara bättre än godis, konstaterar Jesper Malmborg från Nässjö.

Vi sände live från Idol-auditionen under cirka fyra och en halvtimme.