Som hundägare vill man nog att ens lilla kelgris fungerar bra i samspelet med det övriga samhället, allt från att möta andra hundar till att hantera buller, rörelser och annat oväntat som kan dyka upp i vardagslivet. Ett bra sätt att få en bra grund för både hund och hundägare är att gå valpkurs. Här får man möjlighet att träffa likasinnade och träna hunden i det sociala samspelet. Skara Brukshundklubb anordnar valpkurser, och i år är intresset stort att gå kurser.

I tisdags var det dags för träning i stadsnära miljö för Skara Brukshundklubbs valpkurs. Många förbipasserande höjde nog lite extra på ögonbrynen när ett femtontal hundar med deras förare traskade fram genom Skara centrum. Man samlades inledningsvis vid Vallgatan i centrum för att promenera utmed Skaraborgsgatan och genom Hötorget.

Här fick hundar och hundägare träna på att gå fram tillsammans i grupp och möta stadens alla intryck: cyklister, bilar, fotgängare, andra hundar och allt som kan tänkas i en stadsmiljö. Turen fortsatte sedan mot Domkyrkan för att avslutas med dressyrträning i Museiparken.

Hundarna som deltog var allt mellan tre månader och upp till ett år. Just dagens träning var ett viktigt moment i valpkursen, då många hundar bor på landet och kanske inte får tillfälle att träna så ofta i stadsmiljöer. Hundarna skötte sig väldigt väl under turen, trots frestelser som en boll när man passerade fotbollsspelande ungdomar vid Djäkneskolan eller mötte andra hundar. Nöjda hussar och mattar med sina hundar samlades avslutningsvis för fika och lite lydnadsträning ute på brukshundklubben.