Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill få oss ta makten över våra liv och hitta drivkraften

Christina Stielli kom till en punkt när hon började omvärdera sitt liv. Istället för att leva efter andras förväntningar bestämde hon sig för att leva sitt eget liv. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter.

Den 20 februari kommer Christina Stielli från Stockholm till Skövde stadsteater med sin föreläsning Greppa livet.

– Jag är särskilt glad att komma till Skövde. Min farmor och farfar ligger begravda vid Billingens fot och jag var ofta här när jag var liten, så det är en del av min historia, berättar hon.

Syftet med hennes föreläsning är att göra människor bättre rustade för livets utmaningar och samtidigt leva livet just så som vi själva vill, inte efter någon annans förväntningar.

För det är som Christina Stielli konstaterar: Vi har en begränsad tid att leva och då gäller det att ta vara på dagarna.

Hennes budskap baseras till stor del på egen erfarenhet, efter att ha hamnat i en situation där hon lämnades ensam med sina döttrar och tvingades omvärdera en massa saker.

– Mitt i livet insåg jag att jag levde efter en mall och det var inte så jag ville ha det. Jag fann ett stort intresse i självledarskap och hur man bli bättre rustad för det som livet kastar på den.

Som liten hade hon fått lära sig att det viktigaste var att göra mamma glad och det tog hon med sig även som vuxen, in i förhållandet.

– Jag ville att mannen skulle vara glad, därför spelade jag golf för hans skull. På jobbet gjorde jag en massa saker för att bli uppskattad.

Någonstans vaknade Christina Stielli upp och började fundera på vad hon egentligen ville.

– Det är där jag börjar min föreläsning. Det finns många som gör saker för andra och det är jättebra, om man inte sätter sig själv i sista rummet för då tappar man bort sig.

Drivkraften att må bra måste komma inifrån. Det handlar om att vara ärlig mot sig själv.

Hur vi förhåller oss till saker och ting är inte helt lätt. Christina Stielli hänvisar till hjärnforskning som slår fast att hjärnan har en väldigt stor negativ dominans.

– Vi har fem gånger fler nervbanor som jobbar med det negativa än det positiva. När jag ska fatta ett beslut om jag vill hoppa fyra meter från en kant så är det bra att hjärnan jobbar med att identifiera riskerna. Men i ett annat sammanhang, om jag vill skriva en bok så är det fem gånger så många som säger att det kommer att gå åt helvete.

I människans begynnelse var den negativa dominansen ett nödvändigt säkerhetssystem för att överleva. Nu blir det istället ett problem i vår nya tillvaro.

– Jag vill att man ska förstå hur farligt det är att gå runt att fokusera på det negativa och att det till och med skyndar på det mentala åldrandet. Därför är det bra om vi som går runt med skiten får veta hur det fungerar, så det inte bara är hjärnforskarna som sitter inne med kunskapen

Att tänka positivt inför utmaningar som exempelvis söka ett jobb som man gärna vill ha men tvekar inför den egna förmågan, är som att förbereda sig inför ett maratonlopp.

– Du ställer dig inte på startlinjen och springer fyra mil direkt utan tränar upp dig steg för steg. Det är samma sak med att söka jobb. Ta reda på vad som är dina styrkor och skriv ner dem, som en sorts intervallträning. Då tar inte aphjärnan och den negativa dominansen över.

Att prata med sig själv som man är sin egen bästa vän är ett tips.

– Berättar du för din kompis att du ska söka jobb säger hon inte att det kommer du aldrig att klara utan peppar dig.

Hur vill du att din publik ska känna när den lämnar föreläsningen

– Glad, hoppfull med en känsla av att sväva en centimeter ovanför marken. Okej att det är tungt på jobbet, att det är stökigt hemma, att du egentligen borde måla om en vägg men du kan göra något åt det. Alla klarar att gå sin egen väg. Skillnaden mellan förväntningar och verkligheten gör oss ledsna och besvikna. Det gäller också att förstå vad jag påverka och vad kan jag inte påverka. Det är nyckeln till så otroligt mycket.