Det har inte funnits någon osämja mellan dem sedan tidigare och den här kvällen började också mycket trevligt.

Efter cirka tio minuter vid köksbordet beskrev den utsatte att hans granne blev helt svart i ögonen. Han reste sig och öppnade besticklådan. Ur den plockade han fram en gaffel, en potatisskalare, en matkniv och en mindre kockkniv.

Han lade fram samtliga föremål på köksbordet framför målsäganden och frågade:

– Vilken skall du ha?

Grannen trodde att mannen skämtade och berättar först i förhöret att han svarar potatisskalaren, men ändrar sig under förhörets gång och berättar att han svarade:

– Ingen utav dem.

Högg skalaren i benet

Offret berättade vidare att mannen tog potatisskalaren och högg honom i hans vänstra lår. Bladet gick hela vägen in och stannade först där skaftet börjar.

Han fick väldigt ont och den åtalade försökte sen hugga en gång till, denna gången mot bröstkorgen. Den som angreps hann då resa sig upp och lyckades avvärja hugget med höger hand.

Efter att den överrumplade grannen lyckats avvärja det andra hugget rusade gärningsmannen till kylen, tog en 75:a och två öl. Därefter sprang han ut ur lägenheten.

Larmade 112

Efter att angriparen försvunnit låste den drabbade dörren och larmade 112. När poliserna kom till platsen hittade de männen i varsin lägenhet och kunde så småningom ta kontroll över situationen.

I polisförhören säger den åtalade att han har mycket vaga minnesbilder av händelsen, medan den utsatte berättade detaljerat.

Men problemen hade börjat betydligt tidigare.

Misshandlade vid Ica

Redan den 22 juli var han inblandad i en misshandel som observerades av tre vittnen, bland annat filmade en av dem händelseförloppet. Där möter 29-åringen en man med cykel och det uppstod bråk.

När mannen ramlade omkull på marken slog gärningsmannen flera slag mot sitt offer. Detta orsakade smärta och blodvite.

Den åtalade vill inte uppge orsaken till bråket.

Narkotikabrott

Den 5 juli togs han med cannabis i centrala Floby.

Den 7 augusti togs 29-åringen med 54 tabletter alprazolam och 1,29 gram cannabis i Floby centrum. Samma dag hade han även olaglig pepparspray på sig och det ledde till ytterligare åtal.