Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hemliga" projektet som ska hjälpa Skaraborg

Hon är chef för projektet som få känner till, men som ska göra Skaraborg mer attraktivt. - Som område är Skaraborg inte unikt. Vi har samma problem och möjligheter som alla andra, säger Lotten Svensson.

Projektet förkortas CLAS och står för Centrum för Ledarskap och Arbetsliv i Skaraborg. Det leds av Högskolan i Skövde och har varit igång sedan 2016, men har fram till och med nu levt ett hemligt liv. Inte med avsikt, det handlar om prioriteringar, förklarar Lotten Svensson, verksamhetsansvarig.

- Vi började med att intervjua 200 företag för att få veta vilka behov som finns. Sedan har vi jobbat mycket med seminarier och att hjälpa företagen.

Skaraborgsdagen, som pågår i Vara, blev första riktiga tillfället att presentera CLAS.

- Målsättningen öka samverkan mellan Högskolan och omkringliggande samhälle. Det ska öka Skaraborgs attraktionskraft och stärka dagens och framtidens arbetsplatser.

Lotten Svensson konstaterar att Skaraborg har haft svårt att locka till sig högutbildade, och det leder i sin tur till att företagen får problem när man vill växa. En trend man vill bryta,

I samarbete med Högskolans forskning kring framtidens företagande har man haft seminarier med företagen där de senaste rönen presenterats.

- När vi intervjuade företagen var det två områden som de pekade ut som problemområden: ledarskap och organisering.

Vilka är dina tre bästa tips till den som vill bli en bra ledare?

- Läs på, skaffa utbildning och kunskap. Man måste veta vad man pratar om.

- Skaffa en mentor. Det måste inte vara någon som är äldre än dig själv, men någon som du kan bolla tankar och idéer med.

- Engagera dig i personalen. Visa intresse för dem.

Men det här är saker som tar tid, samtidigt som du konstaterar att många företag i dag förväntar sig att färre ska göra mer. Hur går det ihop?

- Det klart att det inte är enkelt. Men det är viktigt att man prioriterar, det är det viktigaste du kan göra som ledare.

Hur klarar man alla kraven? Lotten Svenssons lösning väger 600 kilo.

Stoet Lady Cortezze hjälper Lotten att hitta kraft och koncentration när den ständigt påslagna hjärnan riskerar att galoppera.

- Adrenalinkicken när man försöker styra 600 kilo med egen vilja är min lösning. Det och barnen.

Fritiden med Lady påminner samtidigt om yrkeslivet. Det handlar om att kunna kompromissa och samarbeta. Och du måste hålla i och hålla ut.