Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helomvändningen: Estetprogrammet föreslås blir kvar på Katedralskolan

Artikel 65 av 69
Skolstaden Skara
Visa alla artiklar

Efter en hård debatt i höstas togs det tuffa beslutet att lägga ner de estetiska programmen på Katedralskolan. Nu gör Skaraalliansen en helomvändning i frågan och föreslår att estetiska programmet dans och teater ska bli kvar på Katedralskolan.

I ett pressmeddelande skriver företrädare från Skaraalliansen att de såväl genom budgeten som genom att ställa sig bakom samarbetsavtalet mellan gymnasieutbildningarnas huvudmän i Skara prioriterat en stärkt Katedralskola och ett bibehållet programutbud i Skara.

Läs allt om Skolstaden Skara här.

Före jul togs beslutet i barn- och utbildningsnämnden att stänga intaget på det estetiska programmet 2021, inriktningarna dans och teater, under förutsättning att programmet blev kvar i Skaras programutbud. Beräkningar visade att detta skulle bli en ekonomisk effektivisering för Katedralskolan, under förutsättning att de lokaler som lämnades kunde hyras ut till extern användning.

Nu har förutsättningarna ändrats i och med Olinsgymnasiets besked att inte ansöka om samhällsprogrammet och starta upp ett campus Katedral. Lokalerna skulle då i nuläget fortsatt belasta Katedralskolans budget. Att stänga estetprogrammet skulle i det läget inte bli en ekonomisk effektivisering utan istället innebära en intäktsförlust, menar Skaraalliansen.

"Skaraalliansen har från början varit tydlig med att alla beslut som tas rörande Katedralskolans framtid ska stärka Katedralskolans innehåll och utvecklingsmöjligheter, och bidra till att bredda utbudet för alla elever i Skara. Beslutet att stänga programmet var mycket tufft att ta, då estetiska programmet under så lång tid varit en framstående del av Katedralskolans utbud och en viktig utbildning för så många elever. Att ekonomin i och med att lokalerna inte kan hyras ut i närtid innebär att en stängning försämrar Katedralskolans ekonomi leder till ett nytt beslutsläge", skriver de i pressmeddelande.

På torsdagens möte i barn- och utbildningsnämnden kommer Skaraalliansen att lägga fram förslaget att upphäva beslutet om att stänga det estetiska programmet på Katedralskolan.

Om förslaget går genom kan Katedralskolan ta fram en ny plan för utveckling och stärkt innehåll och attraktionskraft utifrån ett orört läge.

"Skaraalliansen ser fram emot att stötta Katedralskolan i det arbetet, och hoppas att verksamheten kan få arbetsro i en viktig och konstruktiv process. Det fortsatta samarbetet som avtalats om genom Skolstaden Skara blir i detta läge ännu viktigare för en stärkt kvalitet. Skaraalliansen är glada över detta samverkansavtal mellan tre huvudmän som ger Skolstaden Skara en gemensam stärkt plattform och eleverna i Skara en fantastisk samverkan kring ett unikt utbud."