Nu kommer nästa filmprojekt från skaparna av filmerna , och Estrid. De handlar alla om människor med spännande livsöden i Skaraborg. Affekt films nya projekt tar nu fokus på hela Skaraborg med 15 kortfilmer, en kortfilm var från alla Skaraborgs 15 kommuner.

När våra filmer visats är vi ofta med på visningarna och då har folk kommit fram med egna förslag om historier och legender som de tycker vi ska göra film om. Ofta har det varit historier som inte håller för en långfilm, utan en kortfilm. Nu ska vi göra något på alla de små historier som finns, säger John Thornblad från Affekt film, som leder projektet tillsammans med Johan Fågelström.

Samtliga kommuner i gamla Skaraborg är delaktiga i projektet och är med och finansierar. Även Allmänna Arvsfonden har beviljat fem miljoner kronor till projektet. Studiefrämjandet är också med, det femte projektet Affekt film gör som de är delaktiga i.

I projektet Skaraborgshistorier är ett av målen att ge yngre kreatörer chansen att utvecklas och ta ett steg mot att arbeta professionellt med film och utvecklas i sitt filmskapande. De har redan kontakt med en del ungdomar.

Vi har ett stort nätverk och de yngre ska utgöra kärnan i produktionen. Varje kommun ska ha sin produktionsgrupp där ungdomar med filmintresse gör filmen, säger John Thornblad.

Projektet pågår under två år och ska utmynna i 15 kortfilmer på fem minuter som sedan kan visas tillsammans när alla är färdiga. Längden på filmerna tillsammans blir som en långfilm. Planen är att de ska visas både i Skaraborg och över hela Sverige.

Filmerna blir olika, men vi vill ha sammanhängande kvalité i filmerna vad det gäller bild och ljus, säger Johan Fågelström.

Han och John kommer att stötta med sitt kunnande och vara närvarande som projektledare och producenter i alla kortfilmerna. De finns också med och stöttar så alla har tillgång till rätt teknik. Det finns också utrymme att ta in specialister, om det skulle behövas.

Produktionen av några av filmerna börjar inom kort, förhoppningsvis i juni. Det inte bestämt i vilken kommun man börjar i.

Alla kan vara med och bidra i projektet, nu och fram till 25 april går det att tipsa om Skaraborgshistorier som man skulle vilja se gestaltas i kortfilmer via hemsidan Skaraborgshistorier.

Det kan vara skrönor, myter eller faktabaserade historier. Det ska bli en mosaik av berättelser från Skaraborg, säger John.

På hemsidan kan man också anmäla sitt intresse för att medverka i projektet. Fokus är på unga mellan 13 till 25 år, men alla är välkomna att höra av sig.

Vem som helst kan höra av sig och vi ska försöka hitta en plats till alla. Vi vill att kreatörer ska utvecklas och kunna ta nästa steg. Vi vill också kunna erbjuda de som tar ansvarsroller en första kulturlön, ett symboliskt arvode, säger Johan Fågelström.

Det är inte bara regissörer, fotografer och mansförfattare som behövs. Alla kan vara delaktiga. Elin Andersson från Falköping studerar till skräddare och vill arbeta som frilansande kostymör och sömmerska. Det är den roll hon kommer ha i kortfilmsprojektet.

Det är roligt att få en fot i arbetslivet, säger Elin.

Skådespelaren Emanuel Blom har en fot i både Falköping och Skara. Han gick på Skara skolscen och syns ofta i Charlies teaters produktioner bland annat.

Jag ska arbeta lite med casting, men främst som skådespelare. Detta är tredje projektet med Affekt film som jag är med i, säger Emanuel.

Filmerna som skapas får kommunerna sedan själva använda till skolvisningar eller vad de kan passa som.

Det är en ny tanke, det är jättespännande, säger Johanna Andersson, kultursamordnare i Tidaholm.

Det är häftigt att alla kommuner är med. Det är en roligt att fånga upp ungdomar med filmintresse i detta projekt. Vi hoppas att många nappar, säger Karin Hermansson, kulturstrateg i Falköping.

Skara kommun kan skryta med att de var bland de första att gå med i filmprojektet. Både att vara del i Skaraborgsprojekt samt att stötta ungdomarna filmskapande lockade.

Vi småkommuner måste hålla samman, landsbygden är starka ihop. Skara har en lång historia, så det finns många historier att göra en kortfilm om. Vi har också Charlies teater och Skara skolscen i Skara, så det är inte problem att få in ungdomar. Det svåra är nog att sålla, säger Linda Filipsson, kommunikatör i Skara.