När Erik Hellsvik läste i en tidningsartikel att gamla barndomskamraten och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin planerade ett nytt projekt som handlade om män och deras åldrande tvekade han inte en sekund.

– Det ska jag vara med i, sa jag till min hustru. Det stämde klockrent på mig. Jag hade börjat upptäcka att kroppen inte höll, att jag inte orkade som förr. Så jag mejlade Elisabeth, förklarar han.

Erik är en av de 20 män som projektet Hjässan är kal bygger på. Projektledaren och journalisten Annica Carlsson Bergdahl gjorde djupintervjuer med dem. Samtalen handlade om hur det känns att ha fler dagar bakom sig än framför sig, hur det är att åldras, om tårar, svaghet och prestation, om kärlek och glädje, barn och barnbarn, vad som är viktigt i livet.

Lina Ekdahl omvandlade det till sångtexter som Paula af Malmborg Ward tonsatte och nu har det resulterat i ett körverk som har urpremiär på Åbergs plåt i Tidaholm på söndag.

Elisabeth Ohlson Wallin har tagit bilder av männen som tillsammans med kortare texter har blivit en bok och en utställning. På fredagen var det vernissage i Skövde kulturhus.

– Jag har valt ut korta, distinkta citat som beskriver det som jag upplever att många män beskriver, säger Annica Carlsson Bergdahl och ser sig om i foajén där svartvita porträtt i storformat finns utplacerade tillsammans med olika citat.

– Jag ville att samtalen skulle handla om hur det är att vara man och människa, fortsätter hon.

Relaterat till artikeln

Det speglas också i citaten, som berör allt från kärleken till döden.

"Jag har alltid varit odödlig och tror på något sätt att jag fortfarande är det. Jag är dålig på att söka läkare och tillhör de som tycker att sjukvården är till för sjuka och de som har ont, fast jag har också ont men jag söker aldrig vård. Jag har en kompis som dog på det sättet".

– Det där är mitt citat. Jag har alltid idrotta mycket, men nu vill inte kroppen som förr. Jag är inte odödlig. Min pappa dog för några år sedan och jag har tänkt på vad som är värt något i livet, säger Erik Hellsvik, som tycker att det har varit väldigt roligt att vara med i projektet.

Han övertalades också att vara med i kören som tillsammans med professionella sångare och musiker skapar verket Hjässan är kal.

– Det är roligt!

I kören ska också Bengt Wahlberg vara med.

– Att det blev ett körverk också gjorde att det blev ännu häftigare. Jag fick frågan om jag ville bli intervjuad och då tänkte jag varför inte? Men då vill jag också vara med och sjunga, sa jag och så blev det.

Bengt Wahlberg tycker att projektet är viktigt eftersom det ger männen möjlighet att prata om känslor.

– Det brukar inte män göra. Nu vågar vi öppna oss och vara med.

Det är inte bara med i ord som männen visar sig nakna. Flera av bilderna visar dem på ett annorlunda sätt än hur äldre män brukar porträtteras. Det är avskalat, naket - både bildligt och bokstavligt - och känslosamt.

Utställningen kommer att visas i Skövde till 27 mars, sedan vandrar den vidare till Vara konsthall, Lidköpings bibliotek, Tibro konsthall och Västergötlands museum i Skara.

LÄS MER: Premiär i industrilokal

LÄS MER: Männen sjunger ut om sina känslor

Relaterat till artikeln