LÄS MER: Första pallplatsen för Hagström i världscupen

Svenska orienteringslandslaget har ett mycket lyckat år bakom sig som nyligen avslutades med sista världscuptävlingen i Kina.

Nu börjar uppladdningen inför 2020 – där höjdpunkten är sommarens sprint-VM i Danmark.

På programmet finns vidare tre världscupomgångar. Den första avgörs i Schweiz i maj och sedan fortsätter det med ett skogs-EM i Estland i augusti. Världscupfinalen arrangeras i norra Italien i början av oktober.

Sveriges målsättning inför kommande säsong är som vanligt hög:

– Vi siktar mot att bli bästa nation både på VM och EM. Och när det gäller världscupen vill vi ta pallplatser på samtliga individuella deltävlingar samt totalt både på dam- och herrsidan. Men vårt huvudfokus ligger på att hela tiden göra riktigt bra prestationer och att löparna ska ta kliv framåt i sin utveckling, säger förbundskapten Håkan Carlsson i ett pressmeddelande.

Precis som tidigare finns två seniora landslagstrupper, ett A-landslag med aktiva som bedöms ha medaljpotential 2020 och ett utvecklingslandslag med löpare som tros kunna skörda medaljer inom några år.

– Vi har en oerhört stark trupp, och det finns många löpare som står just utanför landslaget och knackar hårt på dörren. Man ska aldrig ta ut något i förskott, men det ser oförskämt bra ut just nu, säger Håkan Carlsson.

I utvecklingslaget återfinns 23-åriga Johanna Öberg, tidigare Ryda SK, numera tävlande för OK Linné.

Johanna Öberg.

Foto Arkiv