Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasiefrågan hjälpte SD framåt i Tibro

Gymnasiefrågan och folkomröstningen om den har bidragit till Sverigedemokraternas framgångar i valet till kommunfullmäktige i Tibro. Det tror Åse Nicklasson, partiets ordförande i Tibro.

Sverigedemokraterna i Tibro var det enda parti som inte stod bakom kommunens beslut om att stänga Fågelviksgymnasiet. Beslutet fattades 2016 och Åse Nicklasson i Sverigedemokraterna anser att det var förhastat och fattades utan ordentligt underlag.

– Jag tror att de flesta, precis som jag, tycker att nedläggningen gick till på alldeles fel sätt, säger Åse Nicklasson, som har fått diskutera frågan mycket under valrörelsen.

Hon tror också att denna fråga, och att det har hållits en folkomröstning om den i samband med valet, har hjälpt Sverigedemokraterna att få ett så stort stöd som de nu har i Tibro kommun.

– Det är nog en bidragande orsak, säger Åse Nicklasson.

Sverigedemokraterna är nu andra största parti i kommunen. Partiet har ökat från 16,9 procent i förra valet till 21,2 procent i årets kommunval i Tibro, enligt det preliminära valresultatet.

Socialdemokraterna har gjort den omvända resan och har gått tillbaka i Tibros kommunval, från 37,2 procent i valet 2014, till 31,4 procent i årets val.

Frågan om gymnasiets vara eller inte vara ledde alltså till att det hölls en folkomröstning om detta i samband med valet i Tibro kommun. Rösterna kommer att börja räknas först under onsdag i den här veckan. Räkningen ska vara avslutad senast på torsdag eftermiddag.

Valnämndens ordförande i Tibro, Karina Gren (S), tror också att Sverigedemokraternas ställningstagande i gymnasiefrågan har bidragit till SD:s framgångar i kommunvalet.

– Det tror jag faktiskt att det har, säger Karina Gren.

Hennes upplevelse från förtidsröstningslokalerna är ändå att Tibroborna inte har brytt sig särskilt mycket om folkomröstningen om gymnasiet. Det har snarare varit så att röstmottagarna har fått påminna om att det faktiskt pågått en folkomröstning.

Det har varit ett svagt intresse för att ställa frågor om folkomröstningen till kommunen inför valet, enligt Karina Gren.

När väljarna har blivit påminda om folkomröstningen i lokalen för förtidsröstning är Karina Grens bild att många har gått på känsla och röstat ja, det vill säga för att återuppbygga gymnasiet.

– Jag har upplevt det som att de som röstar inte har brytt sig om att läsa på.

Åse Nicklasson (SD) anser å sin sida att formuleringarna i folkomröstningen var vinklade för att det skulle bli ett nej till att återuppbygga gymnasiet, i och med att det nämns att det kommer att behöva göras skattehöjningar.

– De hotar om en historiskt stor skattehöjning, säger hon.

Men kommer det inte att behövas en skattehöjning för att bygga upp gymnasiet igen?

– Om det blir en skattehöjning, skulle det vara i uppstartsfasen. Det här gymnasiet har inbringat många miljoner till Tibro, men ledningen har misslyckats med att göra skolan attraktiv för eleverna. Man måste stanna upp och fråga eleverna varför de inte har sökt, säger Åse Nicklasson.

Det är Tibro kommunfullmäktige som har formulerat frågorna i folkomröstningen. Folkomröstningens resultat kommer att vara rådgivande, precis som i alla kommunala folkomröstningar. Beslutet i frågan kommer att fattas av Tibro kommunfullmäktige.