Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudrun Schyman till Skara när kvinnodagen firas

Kvinnor får sin egen dag på Västergötlands museum på lördag då internationella kvinnodagen uppmärksammas. Gudrun Schyman kommer vara på plats, även uppmärksammade radiojournalisten Pernilla Wadebäck.

För tredje året ska internationella kvinnodagen uppmärksammas ordentligt på Västergötlands museum. För att kunna göra programmet extra matigt och så fler har möjlighet att komma så hålls dagen för kvinnor dag efter 8 mars, lördagen 9 mars.

– Vi hoppas att det blir en rolig och givande dag, säger Ingela McLellan från studieförbundet Sensus.

Det är en dag för kvinnor och med kvinnliga perspektiv, men givetvis är män lika välkomna.

Ett av affischnamnen är Gudrun Schyman, som ska föreläsa om sin syn på jämställdheten i Sverige idag och berätta om sin långa erfarenhet som politiker. Hon är med andra ord inte med som politiker, utan ska prata utifrån sitt liv.

Journalisten Pernilla Wadebäck från P4 Skaraborg kommer också att föreläsa och berätta om möten och fall som berört henne starkt. Hon har bland annat gjort uppmärksammade radiodokumentärer om försvunna Helena i Mariestad och om storbedragerskan Ingela som avtjänade ett långt fängelsestraff i Etiopien.

Dessutom kommer vispoeten Christina Kjellsson att spela låtar om kvinnor och sångerskan Eva Ekhagen ska sjunga. Under dagen medverkar även Kvinnojouren Linnean, Eritrianska kvinnoföreningen, förläggaren Anna Lokrantz och elever från Axevalla folkhögskolas ModeDesign som har en modevisning.

– Det är ett brett program och jag tycker vi kan vara stolta över det. Det är bra kvalité i det och kommer vara lärorikt. Vi hoppas det kommer allt mellan tonåringar till 80-åriga kvinnor, säger Hanna Eklöf, programansvarig på Västergötlands museum.

På lördag är det dessutom invigning av Västergötlands museums nya fotoutställning We have a dream, som lyfter fram inflytelserika personer vid sidan av ungdomar och vardagshjältar som gått ut för att skapa förändring och krossat glastak. Några av de medverkande är Malala Yousafzai, Patti Smith, Zara Larsson, Loreen, Sara Mohammad och Margot Wallström.

Dagen för kvinnor arrangeras i samverkan mellan Västergötlands museum, Sensus, Studiefrämjandet, NBV, ABF och Medborgarskolan. Dagen genomförs med stöd av Skara kommuns folkhälsoråd.

– När vi samarbetar blir det större, vi kan inte göra det här själva, säger Hanna Eklöf.