Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grynkorvens dag firades i Vara

Grynkorvens dag firas den tredje torsdagen i oktober. Förra veckan firades den för femtonde gången och det var tredje gången som högtidligheten hölls i Vara konserthus.

175 medlemmar mötte upp för att njuta av välsmakande buffé, välljudande underhållning och, inte minst, välgörande och trevligt sällskap. Det blir gärna hög stämning när Grynkorvsvännerna samlas.

Medan gästerna intog sina platser bjöd Kenneth Holmström på musik.

Lokalen fylldes och efter fjälstrets välkomnande, var det så dags att förse sig från den dignande buffén. Här fanns det Grynkorv från fyra olika tillverkare med adekvata tillbehör. Här fanns det potatismos, rotmos och kokt potatis att komplettera med, lingonsylt, senap och pepparrot som smakförstärkare.

Att Grynkorvsfantasterna tar sin uppgift på allvar när det gäller omröstningen, märktes tydligt. Grynkorvarna var anonyma, därför var placeringen på tallrikarna mycket viktig.

När tallrikarna var tomma och kaffekopparna fylldes, var det så dags för den viktiga omröstningen. Var och en kryssar i sin favorit bland Grynkorvarna och markerar vad man helst äter tillsammans med den.

Rösterna sammanställdes snabbt och än en gång kunde man konstatera att Eriksons Chark från Nossebro fick flest röster. Det innebär att man även vid nästa års final vid Matfestivalen i Skövde finns med för att befästa sin position. I år delade man ju förstaplatsen och man har varit i final sex av de sju år som tävlingen har pågått.

När resultatet av omröstningen var presenterad, var det dags för nästa höjdpunkt. Sällskapet Grynkorvens Vänner delar numera ut stipendium till personer eller arbetslag som på ett eller annat sätt arbetar för att bevara och utveckla bra matkultur med inriktning på rejäl husmanskost med lokal prägel. Medlemmarna i sällskapet föreslår kandidater och ledamöterna i Grynkorvsakademien väljer ut den som de tycker bäst svarar mot kraven. Som representant för akademien fanns biskop Åke Bonnier på plats och han hade det ärofyllda uppdraget att meddela att årets stipendiat fanns i huset. Vara konserthus restaurangchef Magnus Albien Bergman utsågs till årets vinnare.

Som avslutning på kvällen bjöds de församlade på underhållning av syskonen Hugo och Elsa Ljungkvist.

När så fjälstret tackade de närvarande för en god uppslutning och för ett väl genomfört värv när det gäller den viktiga omröstningen, fanns det flera som redan ser fram emot vårens årsmöte. Då ges det nya möjligheter att få njuta av Grynkorv i riklig mängd.

Stipendiet delas ut. Stipendiat Magnus Albien Bergman och ledamoten i Grynkorvsakademien Åke Bonnier samt Gillis Hellberg och Tommy Kroon som representerar Grynkorvens Vänner.