Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruppboenden i Skara stängs för besök

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Nu går kommunen ut med besöksrestriktioner för gruppboende inom funktionshinder. För att undvika onödig smittspridning uppmanar kommunen till att man ska träffa de boende på andra sätt än på deras boenden.

Beslutet kom under fredagen och gäller kommunens samtliga gruppboende för funktionshindrade. Där gäller nu besöksrestriktioner under en begränsad tid i hopp om att stoppa smittan av viruset Covid 19 (Corona). De brukare som blir direkt påverkade av beslutet kommer att kontaktas.

Samtidigt anar Skara kommun en ljusning i kampen mot viruset. Frånvaron bland personalen har sjunkit lite.

– Än så länge klarar vi personalförsörjningen, men vi har börjat diskutera hur vi ska göra om vi behöver omfördela personal. Är det stor frånvaro av barn i förskolan kan vi använda oss av den personalen i andra förvaltningar, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Det beslutet fattas i så fall av krisledningsgruppen och kommer att ske utifrån de arbetsrättsliga bestämmelser som finns. Kommunledningen är också ense med de fackliga företrädarna att få en så smidig process som möjligt.

Möte med landshövdingen

Men än finns alltså inte det behovet. I stället handlar arbetet mycket om förberedelser och information. I samband med fredagens träff i krisledningsgruppen hade kommunen ett Skype-möte med landshövdingen och länsstyrelsen, som uppmanar kommunerna att följa myndigheternas rekommendationer.

Det gör Skara, som noga följer utvecklingen och försöker ta höjd för möjliga framtida beslut. Ett exempel är vad det innebär när och om grundskolorna stängs.

– Om grundskolorna stänger måste vi ta hand om barn med föräldrar som arbetar inom samhällsviktiga funktioner, men vilka är det? Vissa kommuner gissar, men vi sitter lugnt i båten. Det ska styras centralt, uppifrån, tänker vi, förklarar Gustaf Olsson.

Än finns inga beslut om en stängning av grundskolorna, men förberedelser pågår. På gymnasienivå, där eleverna nu får plugga hemifrån och får sin undervisning via länk, fungerar det bra.

– Systemet har blivit överhettat och gått ner några gånger, men när det är över tror jag att vi fått väldigt mycket lärdomar som kan mynna ut i att vi kan nyttja digital undervisning lite mer, tror Gustaf Olsson.

Nolltolerans för sjuka

Han tror att även högstadieelever skulle kunna hantera fjärrundervisning bra, men att det blir svårare ju yngre eleverna är.

– Jag tror inte det är möjligt att ha fjärrundervisning för hel klass i årskurs tre.

Hur man då ska lösa undervisningen är något som förvaltningen jobbar med. Under tiden rullar verksamheten i Skara skolor och förskolor på som vanligt, men med det skillnaden att det är nolltolerans för sjuka barn som gäller.

– Personalen får mycket frågor nu om barn får komma. Ofta tvingas man vara hård och skicka hem barn, fast ansvaret egentligen ligger på föräldrarna, säger Lotta Grönlund Plöen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Däremot har trycket på kommunens kontaktcenter minskar. Dit kommer allt färre frågor.

LÄS MER: Följ vår Corona-chatt med senaste nytt