Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Green: Samåk när det går

Debatten kring de höga drivmedelspriserna rasar. I dag får bilisterna betala 16 kronor för en liter bensin. – Vid alla omställningar kommer en jobbig period och vi måste försöka hitta smarta lösningar, menar Monica Green (S).

Riksdagsledamoten är ersättare i trafikutskottet och följer de här frågorna kontinuerligt.

Men Monica Green tycker inte att skatterna på drivmedel är för höga.

– Det är bra för våra barn att vi vågar ta tag i de svåra frågorna i samhället. Vi vill uppmuntra en omställning till elfordon, gasdrivna bilar och att folk ska cykla mer, menar Green.

Många menar att det här slår mycket hårt mot landsbygden, där en familj kan behöva flera bilar för att lösa vardagen. Hur ser du på det?

– Vi är nu tillbaka på de prisnivåer som gällde under den borgerliga regeringen, så vi har klarat det tidigare. Då var också arbetslösheten högre och vi har gjort flera investeringar som gynnar barnfamiljerna, fortsätter socialdemokraten.

Hon pekar bland annat på det höjda barnbidraget.

– Vi måste naturligtvis också bli bättre på att samåka och använda kollektivtrafiken. Det är naturligtvis enklare i stan än på landet, men de som valt att bo där kan inte räkna med att ha samma närhet till allt, menar Monica.

Kritikerna menar också att skatterna mot diesel slår ganska blint. I det nya bonus-malussystemet så görs exempelvis ingen skillnad på fossilt diesel och det som är uppblandat med 50 procent syntetiskt tillverkat drivmedel. De menar att bonussystemet då blir ett ganska trubbigt verktyg. Hur ser du på det?

– Jag har inget emot att vi tar upp en diskussion om att gynna de mer miljövänliga alternativen. Jag skulle förorda en sådan lösning, menar Green.

Många anser att det nya bonussystemet missgynnar bilar som är vanliga på landsbygden. Hur ser du på det?

– Å andra sidan kan de som väljer en miljövänlig bil räkna med en rejäl bonus, konstaterar riksdagsledamoten.

Har ni ytterligare åtgärder på gång?

– Vi lever i en spännande tid, där det sker en stor omställning när det gäller bilparken. Övergången till eldrivna fordon, självkörande bilar och överhuvudtaget mycket ny teknik.

Många elbilar är fortfarande ganska dyra. Vissa modeller av Tesla kostar cirka 800 000 kronor. Hur ska en barnfamilj ha råd?

– Jag känner inte någon som kan betala så stora summor för en bil, men vi får förmodligen avvakta några generationer av fordon. Blir tekniken vanlig kommer priserna förmodligen att sjunka ganska mycket. Målet är ett mer miljövänligt samhälle.