Fritidsbanken kommer ha precis samma funktion som ett bibliotek, fast istället för böcker är det sportutrustning man får låna. Det är initiativet "Sports for you" under Västra Götalands Idrottsförbund som tillsammans med Skara kommun kommer finansiera och driva Fritidsbanken.

Man kommer få låna utrustningen i 14 dagar helt gratis. Vi har sett att det finns ett sådant behov i Skara, ibland tvingas barn exempelvis stanna hemma från idrottsdagar i skolan för att man inte har råd med utrustning, berättar Carl-Johan Kling från Västra Götalands Idrottsförbund.

En tanke bakom verksamheten är alltså att ekonomin inte ska få styra om man kan vara med i skolans aktiviteter eller inte. Dessutom ska den underlätta för att barn ska kunna prova på nya sporter utan att man först måste köpa sportprylar för hundratals kronor.

Sen är det ett miljö- och hållbarhetstänk med i det hela också, säger Carl-Johan.

Konceptet finns redan etablerat runtom i Sverige, bland annat i Falköping, Lidköping och Skövde och baseras på att privatpersoner skänker sportutrustning som inte längre används. I Skara kommer man kunna lämna in utrustning på fritidskontoret på Vilanhallen från och med den 7 augusti. Dessutom hålls en insamlingsdag lördagen den 26 augusti mellan klockan 10-15 i Vilanhallens konferens. Exempel på sådant man vill samla in är skridskor, hjälmar, hockeyskydd, tenniskor, golfutrustning och flytvästar. Däremot tar man inte emot kläder.

Vi har också engagerat föreningarna i Skara som kommer få tävla om vem som kan samla in mest grejer, berättar Carl-Johan Kling.

Verksamheten kommer att ligga i anslutning till Vilanhallen vilket med tanke på närheten till många av Skaras sportföreningar blir ett strategiskt läge för att Fritidsbanken ska kunna utnyttjas maximalt.

Förutom att man ska kunna låna på plats kommer vi också åka ut till skolor och andra evenemang och låna ut utrustning direkt på plats när det kan behövas, berättar Carl-Johan.

Fritidsbanken öppnar den 10 september.