Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granbarkborren ska bekämpas mer effektivt i fler områden

Nu utökar Skogsstyrelsen bekämpningsområdet för granbarkborre. I Skaraborg omfattas därmed alla kommuner av de skärpta reglerna. – Regelskärpningen är till för att visa på allvaret i situationen, säger Thomas Mårtensson, projektledare vid Skogsstyrelsen.

Granbarkborren lever gott i svenska skogar just nu och har gjort det under de senaste åren. Thomas Mårtensson på Skogsstyrelsen berättar att skogsskador orsakade av granbarkborre från 2014 och fram till i dag har varit större än den totala omfattningen av skogsskador från granbarkborre från 50-talet fram till 2014.

– Ökningen av skador på skog är ganska unik, säger han.

Förra året var granbarkborreangreppen på skogen rekordstora. Det har inträffat flera stormar som har fällt skog, vilket gynnar granbarkborren. Den varma, torra sommaren 2018 var också idealisk för granbarkborren.

Granbarkborren är en skalbagge som orsakar stora skador på granar, genom att lägga ägg i innerbarken. De kläckta larverna äter sig genom virket och trädet dör.

Bekämpningen av granbarkborre sker dels genom allmänna regler, som gäller överallt, dels genom särskilda regler i de områden som är så kallat bekämpningsområde. Från och med den första april utgör det området en större, sammanhängande yta, som täcker större delen av södra Sverige. Det är en följd av en inventering som gjordes av Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbruksnäringen 2019.

– Då såg vi att vi behöver utöka bekämpningsområdet, säger Thomas Mårtensson.

Hela Skaraborg

I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. En annan regel som gäller i ett bekämpningsområde är att färre skadade granar får lämnas kvar i skogen efter till exempel en storm.

I Västra Götalands län är det från och med den 1 april Skaraborgskommunerna som ingår i bekämpningsområdet för granbarkborre. Området utökas med Essunga och Grästorps kommuner, vilka inte tidigare ingick.

I Sverige i övrigt har bekämpningsområdet för granbarkborre utökats med Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län samt västra och norra delarna av Örebro län.

Bra med ”dåligt” väder

Granbarkborren söker framför allt upp stressade träd, till exempel träd som har varit utsatta för torka. Så nu är det bara att hoppas på ”dåligt” sommarväder.

– Vad vi hoppas på är ju vädret – framför allt inga större stormfällningar under senvintern – sedan vill vi en kall och blöt vår och gärna sommar. När det gäller granbarkborrarna är det det som kan bromsa upp dem, så att man kanske bara får en svärmning, säger Thomas Mårtensson.

Att det har varit en ovanligt mild vinter bör dock inte ha påverkat granbarkborrarna ännu.

– Egentligen inte. De aktiveras först vid en viss temperatur, när det börjar gå över 15, 20 plusgrader.

Den milda vintern ökar dock risken för olika svampangrepp, vilket försvagar träden.

– Det finns väldigt mycket fördelar med att det är normalt klimat. Det bromsar det mesta när det gäller skadebilden. Det blir en ökad påfrestning på naturen när vi har sådant här väder, säger Thomas Mårtensson.