Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gösta Karlsson har gått ur tiden

Det är kul att leva, sa han ofta. Men kul är det inte, inte just nu. Inte efter att vi nåtts av budskapet att Gösta Karlsson slutat göra det han älskade. Gökas har gått ur tiden.

För oss i den yngre generationen, som inte var med när det begav sig, var Gösta Karlsson en aldrig sinande källa av historia och inspiration. Trots att han med råge passerat pensionsåldern höll han kvar banden till tidningen som han är så förknippad med. Nästan varje dag kom han in för att prata, nästan alltid med nyheter som vi med mindre rutinerade öron missat. Inte sällan spred han salt över de misstag han ansåg att hans efterträdare gjort, men alltid med lika delar socker.

Det senaste året har tyvärr besöken blivit glesare, i takt med att tiden och sjukdom tog grepp om Gösta. Det är med sorg vi nås av beskedet att de svåraste av motståndare till slut vunnit kampen inte ens den outröttlige Gökas kunde vinna.

För oss var Gösta Karlsson tidningens själ, men också en av Skaras starkaste profiler. En man som alla kände, en man som kände alla.

Men så skulle det kanske inte ha blivit, Gösta var nämligen född i Gullspång och växte upp på fel sida berget sett till den geografi han sedan kom att bli förknippad med. Familjen flyttade nämligen till Skövde.

Där tog han de första stegen in i den bransch som senare skulle bli hans. Som ung drygade han ut veckopengen som tidningsbud, sålde tidningar i Kyrkparken. Ett bra ställe, berättade Gösta skrattande senare:

- När gubbarna som köpt tidningen lämnade sina bänkar glömde de ofta den. Då kunde jag samla in dem och sälja en gång till.

Vägen in i tidningsbranschen fortsatte under militärtjänstgöringen, på F11 i Nyköping. Efter fullgjord tjänstgöring på dagtid knäckte han extra på kvällarna som reporter.

Där tog utvecklingskurvan en paus. Istället för fortsatta pennfäktningar flyttade Gösta till Katrineholm och satsade på en utbildning som företagsekonom. Men det var en karriär som aldrig blev, istället blev han handelsresande i parfymer.

”Ett jobb som gav många nyttiga lektioner i konsten att handskas med olika sorters människor. Det är med människor som med parfymer. Det gäller att hanteras varsamt med dem” var en sentens Gösta delade med sig av.

Till slut kom ändå skeppet till den hamn som han förknippas med. Gösta anställdes av Skaraborgs läns tidning, som lokalredaktör i Götene och det är väl ungefär här som han fick sitt smeknamn. Det var en tid då varje skribent skulle ha en signatur, och för GÖ sta KA rlsson blev Gökas mer än så.

Som den mångsysslare han alltid varit tog han med mellanrum permis från redaktörsuppdraget. Som med uppdraget att styra upp Skaras 1000-årsfirande 1988.

Att det blev just då, mer än tio år sedan stiftet fyllde 1000, var mer en slump.

”Vi sa aldrig att Skara fyllde tusen år då, bara att vi skulle fira jubileet det året” påpekade Gösta som var jubileumsgeneral.

Lokalredaktionen försvann men Gösta blev kvar och bidrog starkt till tidningens profil, inte minst som frilansande skribent. Under många år var han också tidningens familjeredaktör och han skulle givetvis ha gjort ett bättre jobb än dessa lumpna rader om han fått uppdraget.

Men tiden och sjukdomen har nu segrat över den outröttlige.

Skara har blivit en profil fattigare. Vi kommer att sakna en vän och glädjekälla.

Våra tankar går till hans familj.

Börje Andersson - Nyhetschef

Sandra Skeppar - kollega SkLT