Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm inte sunda förnuftet och trafikvettet när du ger dig ut i trafiken

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

När man sitter bakom ratten, så tror jag att det är många som känner igen sig, man rullar på, mil efter mil och har alltid ett enda stort mål, och det är att få komma hem igen och få träffa de nära och kära.

Men Trafikverket har ju också ett mål, och det är ju Nollvisionen, där ingen ska omkomma i trafiken. Men redan där rullar tankarna på lika snabbt som hjulen på lastbilen snurrar. Yrkestrafiken i Sverige är den hårdast kontrollerade trafiken i landet, där 5 minuter på färdskrivaren är värda många tusen kronor vid en kontroll. Vi är tvungna att hålla oss uppdaterade gällande lagar och regler, uppdatera oss när det gäller farligt gods, och givetvis uppdatera vårat yrkeskompetensbevis.

Vi är tvungna att lägga enorma summor på utbildningar, behörigheter m.m, listan kan göras lång. Men när värmen kommer så känner ju alla att dom vill komma bort från vardagen och bort från allt, men tänk efter, glömde du inte något? Spisen? Låsa garaget? Plånboken? Nä allt är i sin ordning...

Det är vad du tror iallafall, men jag, och många andra har upptäckt vad du glömde. Trafikvettet! Det är klart att man förstår att man vill skynda sig ut och njuta av sommaren!

Du har ju givetvis körkortet som behövs, och nya husvagnen och den nya bilen blänker i solen och bara längtar iväg. Men att du har körkortsbehörighet betyder inte automatiskt att du vet allt om ditt ekipage, hur det beter sig på vägen m.m

Så fort du kör någonting yrkesmässigt så har du dina kör och vilotider, dom finns av en anledning, och erkänn, det är rätt behövligt att vila en stund efter 4,5 timmars körning.

Men många, både semestrande yrkestrafikanter och fabriksarbetande personer har oftast lika bråttom, måste iväg med husvagnen! Och jag måste köra ända till målet dit jag ska, på samma gång, oavsett om det är 10 mil bort eller 120 mil! Men tänk efter, har du verkligen så bråttom? Tänk efter en gång till, fick jag med mig allt innan jag åkte? Plånbok, telefon, nycklar, partnern, hunden. Var det någonting mer? Just ja, sunda förnuftet och Trafikvettet!

Du har ett mål: En trevlig semester

Trafikverkets mål: Nollvisionen

Mitt mål: Att få komma hemhelskinnad till familjen efter mitt arbetspass.

Kör lugnt alla där ute, men kolla en extra gång, fick du med dig allt innan du åkte?

Tobias Krans, Chaufför

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel