I varje kommun i Skaraborg har det gjorts en kortfilm med lokalhistoria som dramatiserats. Bakom projektet står Affekt film, som tidigare gjort filmerna Tjuvjägaren och Falks grav. För drygt två år sedan presenterade John Thornblad och Johan Fogelström projektet, där unga har fått möjligheten att göra film och vara en del av ett professionellt filmprojekt.

Totalt har det varit 400 personer delaktiga i filmprojektet, och på fredagskvällen var det efter två års filmskapande dags för premiär på Folkets hus i Lidköping. Inbjudna var de som medverkat i filmerna, framför kameran eller bakom.

Martin Sjölander var en av de 400, han var fotograf i Tibros film Strömkarlen. Han jobbade tillsammans med Axel Johansson som var regissör, de har gjort film ihop förut. Men i projektet Skaraborgshistorier blev det på en helt annan nivå.

– Nu jobbade vi med riktiga proffs, det var kul att få göra det i Tibro och häftigt att vara en del av detta. Annars brukar det bara vara jag och Axel, nu var vi ett team på åtta personer, säger Martin Sjölander.

De filmade vid Tidan och för en scen behövde de rensa bort vass innan för att kunna få ett lågt skärpedjup.

– Jag, Axel och John gick i vassen och rensade, det var ambitiöst för en femminutersfilm.

Martin Sjölander såg fram emot att få se de andra filmerna på premiären och möta fler filmfotografer.

– Jag vet inte vad de andra har gjort, så det blir häftigt att se.

Alexander Larsson har regisserat Skaras film, som handlar om vikingakvinnan Kata från Varnhem.

– Det var en ganska kämpig inspelning, det var kallt och blåsigt och ett komplicerat ställe att spela in på. Vi var mitt på ett gärde utanför Varnhem, berättar Alexander Larsson som har som ambition att jobba som regissör.

– Jag några år på nacken som filmarbetare och det är alltid speciellt att hoppa in som regissör och driva den kreativa idén. Det blir spännande att se hur filmen tas emot.

Efter premiärminglet var det till sist dags att se de 15 filmerna, som handlar om olika historier i olika tidsperioder från varje kommun. Den danska invasionen i Grästorp, Nekromantikern i Gullspång, den första kvinnan i vetenskapsakademin från Götene och bygget av Göta kanal i Karlsborg är några exempel på vad filmerna handlar om.

Snart kommer resten av Skaraborg få möjlighet att se filmerna. I februari hålls premiärvisningar i alla Skaraborgs 15 kommuner där biljetterna är gratis.

– Det finns biljetter kvar, men de går åt fort så man får skynda om man vill se dem, säger John Thornblad, från Affekt film, som drivit projektet tillsammans med Johan Fogelström.

De har haft fullt upp kan man säga de senaste två åren med att stötta unga filmskapare med att göra 15 filmer. Allmänna arvsfonden har stöttat projektet och gjort det möjligt, även Studiefrämjandet och de 15 kommunerna i Skaraborg är samarbetspartners.